Whisky Stenen

Whisky on the rocks drinken is voor menig whiskydrinker een bekend begrip, maar is dit nou wel zo geschikt voor elke soort whisky om zo te serveren? Helaas niet. Het ijs kan namelijk smelten en de whisky doen verwateren. Maar met whisky stenen maak je dit weer helemaal goed.

Whisky on the rocks

Vanuit de aloude gewoonte wordt er ijs bij de whisky geserveerd wat een veelgebruikte wijze van whisky serveren is in de Verenigde staten. In die tijd werd whisky veel gedronken en was de kwaliteit van Bourbon whisky vaak niet van hoogstaand niveau. Vandaar dat de mindere kwaliteit aan geur en smaak werd verbeterd met het serveren van ijs in de whisky. Door ijs toe te voegen bereik je een aantal dingen met de whisky:

 

  • de whisky wordt kouder waarmee de geur minder open staat
  • de whisky smaak wordt minder scherp wanneer die koud gedronken wordt
  • uiteindelijke verwatering door het smeltend ijs maakt de whisky milder en verlaagt het alcoholpercentage

Is whisky met ijs serveren voor elke whisky geschikt?

Zoals je net leest heeft whisky met ijs drinken een aantal voordelen. Maar tegenwoordig geeft het een averechts effect vooral omdat whisky’s tegenwoordig van veel betere kwaliteit zijn dan toen. Dus met het gebruiken van ijs in de whisky is er eigenlijk weinig voordeel meer te halen.

De meeste whisky’s zijn het beste drinkbaar wanneer ze dus niet gekoeld zijn zodat geur en smaak veel beter beleefd kan worden dan wanneer de whisky koud is. Maar toch heeft het nog steeds zin om ijs in de whisky te doen omdat:

  • goedkope malt whisky’s nog steeds niet lekker zijn
  • alcohol de smaak erg scherp maakt en met ijs milder doet overkomen
  • mits gedoseerd, het verwateren van whisky het aroma van de whisky doet opbloeien

 

Waarom gebruik je whisky stenen

Whisky stenen zijn dus de ideale vervanger van ijs en worden vooral gebruikt bij het drinken van Bourbon of (blended) malt whisky’s. Hiermee geef je jouw whisky drinken niet alleen een fraaie look maar je kunt jouw whisky ook lekker koud drinken met behoud van een constante kwaliteit die je wilt bereiken met koude whisky drinken. En ze smelten niet zoals ijs, dus je krijgt ook geen verwatering van de whisky.

Hoe gebruik je whisky stenen

De whisky stenen leg je een paar uur in de vriezer waarmee de kou in de stenen trekt waarbij de stenen deze kou heel lang vast kunnen houden en deze aan je whisky afgeven wanneer je ze in je glas whisky doet.

 

De whisky die je met de stenen gekoeld gaat drinken moet je per definitie in een old fashioned glas serveren ofwel “on the rocks” glas. Niet alleen is dit glas beter om ijs of stenen in te doen omdat het glas breed is met een grote opening, maar ook omdat het van dikker glas is gemaakt waardoor de kou niet snel het glas verlaat.

Welke soorten whisky stenen / cubes zijn er?

 

Whisky stenen kun je kopen in twee soorten materialen en worden meestal in setjes verkocht van 4 tot 9 stuks. Hierbij kun je dus zelf kiezen hoe koud je het whisky glas wilt hebben want hoe meer ijs / whisky stenen hoe langer de constante kou blijft aanhouden. Whisky stenen, of eigenlijk cubes zijn verkrijgbaar als:

Natuur stenen whisky cubes

 

Natuursteen is het beste stenen materiaal om kou in op te laten nemen. Dit soort steen is namelijk een goede warmte en kou geleider wat een groot absorptie gehalte heeft hiervoor. Eenmaal koud kunnen natuurstenen whisky cubes heel lang kou afgeven aan de whisky waarmee een constante kou gegarandeerd is.

RVS whisky cubes

 

RVS is een metaalsoort dat ook zoals natuursteen heel goed is om kou en warmte op te nemen. Daarbij is dit metaal ook makkelijk te vormen waarmee je whisky cubes ook als whisky ballen kunt krijgen. Uiteraard allemaal binnen dezelfde afmeting van ijsblokjes.

Welke whisky’s drink je gekoeld

Zoals duidelijk is zijn er veel whisky’s die niet koud of met ijs gedronken moeten worden om de kwaliteit van de whisky tot zijn recht te laten komen. Het zijn vooral de mindere kwaliteit whisky’s die wel met whisky stenen of ijs gedronken kunnen worden.

Goedkope malt whisky’s

Dit zijn het soort whisky’s die vooral op groot volume worden geproduceerd en dus worden gedistilleerd in column stills in plaats van pot stills. Bij column stills kan er dus veel meer whisky worden gemaakt maar wordt er een veel hogere alcohol verbranding gemaakt. Dit geeft deze whisky’s dus een scherpe smaak wat wordt weggenomen door de whisky koud te drinken.

En vooral goedkope malt whisky’s zijn ook nog eens niet erg lekker, dus ook koude whisky zal deze smaak doen vertroebelen. Hiermee kan er toch lekker whisky worden gedronken. Maar met alle respect voor de whisky makers hebben we het hier vooral over malt whisky’s die in Nederland onder de 25 euro per fles kosten. Of als je in Japan bent geweest herken je de 4,5 liter jerrycans whisky van 30 euro.

Whisky’s met een hoog alcohol percentage

Niet iedereen is fan van whisky met een hoog alcoholpercentage. Waar de meeste whisky’s 40 tot 48 procent alcohol bevatten, hebben deze een veel hoger percentage alcohol, met name cask strength whisky’s die oplopen tot 64% alcohol. Door het toevoegen van kou aan de whisky wordt de smaak hiervan een stuk milder.

Mocht je liever deze whisky niet gekoeld drinken maar wel de scherpe alcohol smaak en percentage willen verlagen, kies dan voor het toevoegen van een paar druppels water. Dit maakt net zo’n groot verschil als met whisky stenen of ijs.