Whisky Glazen

Het drinken van whisky moet beleefd worden en zal nimmer geschonken worden in het eerste de beste glas. Voor elke manier van whisky drinken zijn er passende whisky glazen. En waar whisky een beetje hulp nodig heeft bij het drinken zullen passende accessoires ook moeten passen bij de whiskyglazen.

Whisky Glas

Het ideale whiskyglas past zich aan de manier van hoe de whisky gedronken wordt. Niet iedereen drinkt whisky op dezelfde wijze dat deels gebaseerd is op de algemene gebruiken van whisky drinken. Een whiskyglas kent verschillende soorten maar zijn te onderscheiden in twee soorten.

Whisky nosing glas

De nosing glas is het type whiskyglas om whisky mee te proeven. Het ideale nosing whiskyglas zorgt ervoor dat de whisky aroma’s niet vervliegen maar ze zoveel mogelijk in het glas houden. En de opening bovenaan het whiskyglas is niet breed is maar smal zodat je er nog net je neus in kan steken om aan de whisky te ruiken. 

Deze whisky glazen zijn nimmer bedoeld om ijs aan de whisky toe te voegen. Deze gebruik je dus vooral om whisky puur “neat” te drinken ofwel proeven.

Whisky tumbler

De bekendste tumbler is de “old fashioned glas”. Dit whiskyglas is breed en laag en is daarmee bij uitstek het whiskyglas voor whisky on the rocks, met ijs dus. Dit glas is ooit zo ontstaan omdat in vroegere tijden whisky van slechte kwaliteit was en dankzij het brede glas konden de minder kwalitatieve aroma’s snel vervliegen.

Maar in tegendeel tot de nosing glas zullen de whisky aroma’s snel vervliegen wanneer je met dit glas de whisky puur drinkt.

 

Op zoek naar whisky glazen? Bekijk het grootste online assortiment whisky glazen.

Op zoek naar whisky glazen? Bekijk het grootste online assortiment whisky glazen.

Whisky Proefglas

Zoals gezegd wordt whisky geproefd en niet gedronken. Hierdoor heeft de old fashioned glas steeds meer ruimte moeten maken voor de nosing glas om whisky puur te drinken en de beleving van het whisky drinken met steeds meer met behoud van smaak en geur te laten gebeuren.

In een enkel geval zal er nog wel eens wat water aan de whisky toegevoegd worden voor het aanpassen van de smaakbeleving. Maar niet om whisky drinkbaar te maken zoals dit nog gebeurt met het old fashioned glas.

Glencairn glas

Het glencairn glas is speciaal voor whisky gemaakt. Het glas is stevig om vast te pakken en kan daarmee door de handen een beetje verwarmen om de whisky aroma’s los te maken.

glencairn glas

Tulpglas

Dit glas heeft de vorm van een tulp en is een wat grotere versie van een nosing glas maar wel met de vorm om de whisky aroma’s binnen het glas te houden.

tulp glas

Copita glas

De copita glas is een nosing glas met een lange steel. Dit in tegenstelling tot een glencairn glas is dit bedoeld om het glas vast te pakken zonder het glas warm te laten worden.

Whisky Glazen kopen

Wanneer je whiskyglazen gaat kopen bedenk dan vooral wat voor whiskydrinker je bent. Door de verschillende soorten whisky glazen en type whiskydrinkers geven we hier een aantal tips bij het kopen van whisky glazen.

 1. ben je een echte fijnproever, neem dan vooral een nosing glas of elk type proefglas
 2. doe je ijs in je whisky, koop dan een whisky tumbler
 3. wil je een whisky glas dat je stevig bij de voet vast kan pakken, neem dan een glencairn glas
 4. wil je vooral een glas waarmee je whisky goed kan walsen voor het ruiken van de whisky, neem dan een tulpglas
 5. wil je het whiskyglas niet aanraken om verwarming van het glas tegen te gaan, neem dan een copita glas

Whisky Glazen Accessoires

Bij het drinken en schenken van whisky zijn er hulpmiddelen die de whisky beleving ofwel verbeteren of de whisky toegankelijker maakt om te proeven. De meest gebruikte hiervan zijn whisky stenen, de water pipet en de whisky karaf en decanter.

Whisky karaffen zijn er in vele soorten en maten. Maar vooral wanneer een whisky lang houdbaar moet zijn en weinig invloed van buitenaf mag krijgen dan zijn de volgende tips van toepassing:

 • ben je een regelmatig whisky drinker dan is een karaf, met bijpassende glazen, ideaal
 • een goede whisky karaf dient luchtdicht te zijn wat kan met een afsluitdop met rubberen ring
 • neem een karaf die kleiner is dan de flesinhoud, hiermee wordt de karaf met zo weinig mogelijk zuurstof gevuld, het restje uit de fles schenk je dan eerst op
 • laat de karaf niet in daglicht staan, ook karaffen van wit glas laat zonlicht door en zal de whisky bederven

Per definitie is een whisky karaf een “whisky decanter” waarbij de whisky wordt overgeschonken om permanent in bewaard te worden.

Het decanteren zelf heeft ook nog een functie om wijn en whisky heel snel van zuurstof te voorzien voorafgaand aan het drinken. Dit gebeurt vooral bij wijn en whisky die lang nodig hebben om op adem te komen. Een decanter komt hier goed van pas.

Dit zijn decanters die niet zijn bedoeld om whisky in te bewaren maar puur om de whisky op gang te laten komen door de whisky over te schenken en flink te walsen alvorens deze uit te schenken.

Whisky kun je ook heel goed direct vanuit de fles schenken en op de fles bewaren. Sommige whisky’s worden zo lang mogelijk goed gehouden door de groene kleur van de fles waarmee whisky minder beïnvloed raakt door daglicht. Maar de meeste whisky’s hebben dit niet en een bijkomend nadeel is dat, wanneer de fles leger raakt, er meer zuurstof in de fles komt waardoor de whisky achteruit gaat. Hierom kun je whisky op den duur beter overschenken naar een karaf.

IJs toevoegen aan de whisky is een oud gebruik om whisky drinkbaarder te maken, dit is een overblijfsel uit de tijd dat whisky van slechte kwaliteit was en alleen met de old fashioned glas gedronken werd. Tegenwoordig helpt ijs om de whisky minder scherp te maken, hiermee wordt de smaakbeleving een beetje aangepast om een drinker de whisky minder scherp over te laten komen.

Het grote nadeel is dat ijs smelt en hiermee de whisky verwaterd. Hierdoor gaat de smaakbeleving sterk achteruit en verliest de whisky elk facet van de identiteit. Whisky stenen zijn hierbij de oplossing. De blokjes worde ingevroren en dienen als ijsblokjes maar zullen nooit smelten.

whisky pipet

In plaats van ijs toevoegen kiest men er eerder voor om water toe voegen, maar dan alleen paar druppeltjes. Teveel water zal de whisky doen bederven maar om een whisky op gang te laten komen of iets minder scherp te maken is een whisky pipet de uitkomst.

Door met een pipet een beetje water op te slurpen kun je gedoseerd een paar druppeltjes water toevoegen aan je whisky. Hiermee kan de volgende resultaten krijg:

 • het bouquet van de whisky komt meer tot leven (bij zeer jonge of gesloten whisky’s)
 • het alcoholpercentage gaat een klein beetje omlaag (bij zeer sterke whisky’s)
 • de sterke en scherpe smaak van sommige whisky’s worden milder