Blended Whisky

Soort

blended & blended malt

Specificatie

meerdere granen

Grondstof

o.a. tarwe & rogge

Wat is blended whisky

De blends die zijn gemaakt van verschillende whisky’s en graansoorten zorgen ervoor dat de whisky’s een continue kwaliteit bevatten waarin weinig ruimte is voor invloeden die de smaak en kwaliteit beïnvloeden.

Naast single malts zijn de meeste whisky’s ter wereld blended of blended malts, en bestaan uit een mix van single malt whisky’s en single grain whisky. Doordat de distillery’s gebruik maken van verschillende whisky’s gebaseerd op verschillende graansoorten kunnen combinaties gemaakt worden waardoor een unieke blend gecreëerd wordt volgens recepten die generaties lang worden gebruikt. Op deze manier maken whisky merken kenmerkende malt whisky’s.

Waar bestaat een blended whisky uit

Een distillery gebruikt voor een blended whisky bestaande whisky’s van andere distillery’s en whisky gemaakt van meerdere graansoorten, en niet alleen maar gerst. De graansoorten zijn het meest bepalend voor de blended whisky’s. Anders dan gerst, waar alleen single malt whisky van gemaakt mag worden, zijn de volgende graansoorten veel in gebruik voor het maken van whisky’s die eindigen in blends:

In Schotland zijn het vooral de rogge en tarwe soorten die in hun blend zitten, mais daarentegen wordt vooral gebruikt in het maken van Bourbon whisky. Spelt en boekweit zijn tot zover niet traditioneel maar kennen wel een opmars in andere landen die whisky produceren daar waar die wel als single malt gemaakt mogen worden zolang deze maar uit 1 soort bestaat.

Wat is het verschil met single grain

Als een distillery van meerdere whisky merken een blend maakt van alleen gerst dan is dit een single grain whisky. Een blend verschilt hiervan door het gebruiken van andere graansoorten, ook al komen de gebruikte whisky’s van dezelfde distillery.

Wat is het verschil tussen blended en blended malt

Een blended malt is een whisky blend gemaakt van alleen maar single malt whisky’s. Een blended whisky daarentegen is een whisky blend van allerlei soorten whisky, ongeacht het aantal soorten graan, en het aantal whisky’s van andere distillery’s.

Hoe drink je blended whisky

De combinatie van de geblende whisky’s hebben hun eigen kenmerkende smaak en geven uiteindelijk een mildere smaak. Blended malts zijn hierdoor wat zachter dan single malt whisky’s.

Ook voor blended malts geldt dat deze eigenlijk zonder ijs en whisky gedronken moeten worden om de unieke smaak van het blend recept te behouden. Nou kan het zijn dat een blended whisky een gesloten bouquet heeft en dan kan wat water toevoegen veel goed doen.

Blended whisky kopen

Blended whisky’s zijn zeer gangbaar, en markt bestaat namelijk voor 90% uit blended whisky’s. Hierdoor kun je blended whisky en blended malt whisky overal krijgen, zelfs bij shops die niet eens single malts verkopen. Bekijk hier de meest populaire blended whisky bij Whiskydirect.