Belgische Whisky

De Bourgondische Belgische cultuur staat niet alleen bekend om haar bier maar ook zeker om whisky.

België

Whiskymaker sinds: onbekend

Distillery’s

Aantal distillery’s: 19

Whisky per jaar

150.000 liter

Whisky uit België

België kent een rijke traditie aan smaakbeleving en dat is te merken aan hun Bourgondische keuken maar ook aan hun dranken, en vooral bier. Hiermee is België een absolute wereldtopper om een wijde variatie aan smaak te produceren en dat is ook terug te vinden in hun whisky en laat ook zien whisky van hoge kwaliteit te maken.

The Belgian Owl

Sinds 2004 is The Belgian Owl bezig met het maken van whisky op basis van duurzame geteelde gerst uit eigen regio. Het idee kwam van Master Distiller Etienne Bouillon om zo een ambachtelijk whisky product te maken op de meest traditionele wijze.

Stokerij De Molenberg

De Molenberg stookt al sinds 1637 graanjenever en is nog steeds in gebruik als distillery. Charles Leclef begint hier sinds 1990 met het idee om een bier distillaat te maken en als whisky op de markt te zetten met het merk Gouden Carolus. Na de renovatie 2009 wordt er gebruik gemaakt van koperen stookketels.

Radermacher

De Rademacher stokerij is opgericht in 1836 voor het stoken van graanjenever op basis van het graan uit de eigen molen. De productie van brandewijn, jenever en likeur is uitgebreid met het maken van de whisky Lambertus, 10 jaar oude single malt op eikenhout gerijpt.

Brugse Whisky Company

De Burgse Whisky Company is een jonge onderneming dat de smaak van whisky betaalbaar wilt maken en als Brugse trots wilt uitzetten in combinatie met hun eigen bistro. Rogia whisky wordt alleen als small batch gemaakt met telkens een andere vatsoort variërend in eiken, cognac, px sherry, frans eiken en moscatel.

Distillerie de Biercée

De Distilleerderij van Biercée werd opgericht in 1946 en behoort tot de oudste, nog actieve Belgische distilleerderijen en maakt als enige gebruik van onbehandeld fruit voor de likeuren. De verwerkte ingrediënten zijn altijd en uitsluitend 100% natuurlijk. Hun Biercee Rye Whisky is een biologische whisky van 51% roggemout en 49% gemoute gerst en turf.

Wave Distil

Wave Distil bestaat sinds 2010 opgericht door Thierry Van Renterghem met het idee een natuurlijke wodka te maken en produceert nu wodka, gin, rum en whisky distillaten van natuurlijke en edele ingrediënten. De August 17th wordt gerijpt op port en cognac vaten en heeft subtiele rokerige noten.

Noble Elite Drinks

Noble Elite Drinks produceert zowel Belgian whisky als Scotch. Noble Belgian rijpt 3 jaar op ex Bourbon vaten en heeft fijne tonen van vanille en amandel. De Scotch rijpt 3 jaar op Spaanse ex American oak en heeft moutige en kruidige tonen met een romige en fluwelen smaak.