Highland whisky

Highland

Whiskymaker sinds: 1786

Distillery’s

Aantal distillery’s: 47

Whisky per jaar

400 miljoen liter

Whisky uit de Highlands

Highland whisky is een type single malt Schotse whisky dat wordt geproduceerd in de Highlands regio van Schotland en staat bekend om zijn diverse stijlen, die kunnen variëren afhankelijk van de specifieke distilleerderij en de regio van productie. Sommige Highland whisky’s zijn licht en bloemig, terwijl andere rijker en voller zijn. Vandaag wordt Highland whisky door whiskyliefhebbers over de hele wereld gewaardeerd om zijn complexe smaken en rijke geschiedenis.

Highland whisky kenmerken

Highland whisky’s omvatten een breed scala aan stijlen en smaken, die de breedte van de destillatietechnieken en het terroir van de regio weerspiegelen. Enkele opmerkelijke soorten Highland whisky zijn:

Licht en bloemig: Deze whisky’s hebben vaak delicate bloemige aroma’s met een vleugje fruitigheid, waardoor ze toegankelijk zijn voor beginners. 

Rijk en vol: Deze whisky’s worden gekenmerkt door diepere smaken van mout, honing en gedroogd fruit en bieden een robuustere smaakbeleving. 

Sherry: Highland whisky’s gerijpt in sherryvaten hebben rijke, zoete en soms kruidige smaken met uitgesproken gedroogd fruit en nootachtige tonen. 

Turfgestookt: Hoewel dit in de Highlands niet zo vaak voorkomt als in andere regio’s, produceren sommige distilleerderijen peated whisky’s met subtiele tot matige rook, wat hun smaakprofiel complexer maakt. 

Zeeklimaat: Distilleerderijen aan de kust kunnen zilte, maritieme tonen in hun whisky’s verwerken, wat een uniek smaakprofiel oplevert. 

De smaak van Highland whiskey

De smaak van Highland whisky varieert afhankelijk van de specifieke distilleerderij en regio van productie. Over het algemeen hebben Highland whisky’s een breed smaakprofiel dat fruitig, licht zoet en bloemig kan zijn, met tonen van honing, heide en eikenhout. Highland whisky’s zijn vaak minder rokerig en turfachtig dan whisky’s uit andere Schotse regio’s zoals Islay.

Whisky’s uit de noordelijke Highlands, zoals Dalmore en Glenmorangie, hebben vaak een lichtere en fruitigere smaak met hints van citrus, gedroogd fruit en noten.

Whisky’s uit de Speyside-regio, zoals Glenlivet en Macallan, staan bekend om hun rijkere en zoetere smaakprofielen met tonen van karamel, vanille en appel.

Highland whisky’s uit de eilanden, zoals Talisker en Highland Park, hebben vaak een ziltige en kruidige smaak door de invloed van de zee en het klimaat.

De smaak van Highland whisky wordt ook beïnvloed door het type vat waarin de whisky wordt gerijpt. Highland whisky’s worden vaak gerijpt in ex-bourbon- en ex-sherry-vaten, wat kan zorgen voor een subtiele zoetheid en fruitige smaak. De leeftijd van de whisky kan ook invloed hebben op de smaak, waarbij oudere whisky’s over het algemeen complexere en diepere smaakprofielen hebben.

Highland whisky merken

Er zijn 47 actieve distilleerderijen die Highland whisky produceren, evenals verschillende gesloten distilleerderijen die historisch gezien Highland whisky produceerden. Ze produceren iconische merken, van grote en bekende merken tot kleinere, ambachtelijke distilleerderijen. Hier zijn enkele van de meest populaire Highland whisky merken:

 • Glenmorangie
 • The Dalmore
 • Oban
 • Highland Park
 • Tomatin
 • Glengoyne
 • Clynelish
 • Balblair
 • Glen Ord
 • Edradour
 • Old Pulteney
 • Aberfeldy

Er zijn natuurlijk nog veel meer merken van Highland whisky beschikbaar, elk met hun eigen unieke smaakprofiel. Het kan leuk zijn om verschillende merken te proberen om te ontdekken welke het beste bij jouw smaakpapillen passen.

Geschiedenis Highland whisky

De geschiedenis van Highland whisky begint in de late 15e eeuw. De regio bleek een ideale plek voor de productie van whisky vanwege de aanwezigheid van turf, gerst en schoon water.

In de 18e eeuw waren er honderden illegale distilleerderijen in de Highlands, die werden gerund door lokale boeren. Het was een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale gemeenschappen. De overheid probeerde deze illegale productie te stoppen door middel van zware belastingen en wetgeving, maar het bleef doorgaan.

In de 19e eeuw werden veel illegale distilleerderijen gesloten en werden er wetten geïntroduceerd die de productie van whisky reguleerden en belastingen invoerden. Dit zorgde ervoor dat veel boeren hun illegale whiskyproductie stopten en zich gingen richten op de legale productie van whisky.

De 19e en 20e eeuw brachten grote veranderingen voor de whisky-industrie in Schotland, met de opkomst van grote commerciële distilleerderijen en de consolidatie van de industrie. Veel kleine distilleerderijen in de Highlands sloten hun deuren, terwijl andere hun productie uitbreidden.

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw kwam de whisky-industrie in Schotland in een crisis terecht vanwege overproductie en een dalende vraag naar whisky. Veel distilleerderijen in de Highlands en elders werden gedwongen hun deuren te sluiten.