Spaanse Whisky

Spaanse whisky’s staan bekend om hun gemengde smaken en voorgemaakte malts, gerijpt in Spanje.

Spanje

Whiskymaker sinds: 1958

Distillery’s

Aantal distillery’s: 20

Whisky per jaar

1.2 miljoen liter

Whisky uit Spanje

Spaanse malt whisky’s kennen al een traditie de afgelopen decennia maar zijn desondanks dat niet alom vertegenwoordigt. De malts zijn speciaal geblend naar de smaak van de Spaanse consument en daarmee niet altijd voor iedereen even vatbaar. Ondanks dat levert de inzet met Oloroso, Ximenez, Tempranillo en Rioja vaten soms toch een bijzondere kwaliteit en tegelijkertijd zijn de Spaanse whisky’s nog steeds in ontwikkeling.

Destilerías Liber

De Liber distillery is in 2001 opgericht voor het distilleren van likeuren en hun malt whisky Embrujo de Granada. De whisky wordt gemaakt van het natuurlijke smeltwater van de Sierra Nevada en wordt de whisky 8 jaar gerijpt op American Oak.

Santamanía Destilería Urbana

De Santamanía Destilería Urbana begon met het distilleren van gin, wodka, likeur en whisky in 2014 en is de eerste craft distillery in Spanje. De eigenschappen van de whisky’s berusten vooral op het gebruik van 100% Castiliaans peated malt en kleine wijnvaten voor de rijping.

Destilerías Y Crianza

Opgericht in 1958 maakt Destilerías y Crianza del Whisky S.A. de eerste whisky van Spanje in Segovia. De DYC whisky heeft door de jaren heen de aantrekking gekregen van de hele bevolking door de meer dan redelijke prijs in de winkels. Momenteel is de distillery een dochteronderneming van Suntory en produceert meer dan 2 miljoen liter whisky per jaar, voorheen in de jaren ‘80 was dit zelfs 20 miljoen liter per jaar wat de de distillery toen tot 1 van de grootste ter wereld maakte.

Acha

De oudste distillery in Spanje bevindt zich in Amurrio waar de 5 generaties familie sinds 1831 distillaten maakt. Hun whisky’s zijn getrouw aan de manier waarop whisky het meest bekend is in Spanje namelijk bestaande whisky’s uit schotland, Amerika en Canada mixen tot hun eigen blend met water uit de Nervión. Zelf maken ze hun eigen Haran whisky volledig zelf, 8 jaar gerijpt op Amerikaans en Frans eiken.

Basque Moonshiners

De familie distillery in Bilbao begon haar geschiedenis met aardappel distillaten sinds de Spaanse burgeroorlog en is daarmee de eerste Baskische moonshiner. De micro distillery maakt al meer dan 70 jaar uitsluiten crafted distillaten met de recepten van toen. De Agot Single Malt is gemaakt van Navarre gerst en rijpt 3 jaar op ex-bourbon en Rioja vaten.

Destillerias MG

De familie distillery dat sinds 1835 gin en wodka maakt gaat mee in de traditionele manier van whisky maken. Sinds 1965 maken zij hun Mag 5 blended whisky van geïmporteerde whisky’s elders. Ondanks hun historie in het vakmanschap van distilleren is de whisky erg goedkoop op de Spaanse markt verkrijgbaar.

Conde Lumar

Conde Lumar is een artistieke distillery opgericht in 2014. Hier maken zij bekende distillaten zoals rum, cognac, wodka en whisky met 23 karaats goudblad vlokken. De Lumar 1818 Gold is bereid van gemoute rogge en ligt 5 jaar op eikenhout.

Gonzalez Byass

De Gonzalez familie begon in 1835 als wijn en sherry exporteur. Vanaf 1844 is de start gemaakt met het distilleren van brandy maar het was pas tussen 1927 en 1951 dat hun distilleer vakmanschap pas echt van de grond kwam en zich ging diversificeren. Hun Nomad Outland whisky is een blend van 30 Speyside en Highland whisky’s variërend van 5 tot 8 jaar oud die als blend 3 jaar rijpt op sherryvaten in Schotland. Daarna gaat het proces verder in Jerez Spanje waar de blend nog eens 12 maand narijpt op Ximenez vaten.

Hiram Walker and Sons

Hiram Walker begon in 1856 als grossier en is uitgegroeid tot 1 van de grootste distilleries ter wereld. Met een export naar 150 landen is het eigenaar van 11 distilleerderijen in Schotland en andere locaties in Spanje, Argentinië, Mexico en Frankrijk.

De Doble V whisky is een blended malt dat sinds 1971 in Spanje wordt gemaakt maar als Amerikaanse whisky wordt geëxporteerd voor de gehele Spaanse markt, voornamelijk naar Argentinië.

Xecna – Jaume

De Jaume I whisky is een luxe blend met een Catalaans label wat het de eerste Catalaanse whisky maakt. De whisky is een Schotse blend gemaakt in Schotland en krijgt een narijping op eikenhout in Catalonië.

Drumguish Distillery – Old Level

Alhoewel Drumguish distillery een Schotse distillery is uit de Speyside heeft het een blended whisky ontworpen voor de Spaanse markt; de Old Level.