Taiwanese Whisky

Het onverwachte whisky producende land, Taiwan. Dankzij Kavalan en Nantou op de whiskykaart gezet.

Taiwanese whisky

Taiwan

Whiskymaker sinds: 2005

Distillery’s

Aantal distillery’s: 5

Whisky per jaar

1.7 miljoen liter

Whisky uit Taiwan

Dankzij de hoge schotse whisky consumptie door Taiwanezen is het idee ontstaan om ook Taiwanese whisky te produceren. Hierdoor is Taiwan de jongste whisky maker en kent sinds 2005 voor het eerst een eigen whisky productie. Tot zover zijn er 2 distilleries die Taiwan als whiskyland op de markt zetten, en dat doen ze ook met de verdiende aandacht die ze krijgen. Dankzij het tropisch klimaat en de vele mogelijkheden door verschillende vaten zijn whisky’s uit Taiwan zeer goed ontvangen.

Kavalan

Het tot zover onbekende whiskyland Taiwan heeft sinds de toelating tot de WTO in 2002 dankzij de droom van Mr. Tien-Tsai Lee van King Car het eerste whiskymerk van Taiwan voortgebracht: Kavalan.

King Car bedrijft al jarenlang zaken in de drankenhandel waarbij duidelijk werd dat de whisky consumptie door Taiwanezen zelf enorm is. Het antwoord hierop is dat King Car ook whisky is gaan produceren. Na de start met het bouwen van de distillery in 2005 en met de eerste batches gedistilleerd in 2006, kwam de eerste botteling uit in 2009.

Nantou

Niet lang na de lancering van Kavalan heeft de grote likeur producent TTL ook haar deuren opengezet voor het maken van whisky. Sinds 2013 brengt hun Nantou distillery hun whiskymerk Omar uit en is net zoals Kavalan een veelgeprezen whiskymerk.

Omar 8 Years Old Cask Strength

Wat maak Taiwanese whisky bijzonder?

Het tropische klimaat van Taiwan zorgt voor onbegrensde mogelijkheden waardoor een breed smaak aanbod gerealiseerd kan worden. De exotische invloeden brengen daarmee fruitige tonen naar voren. Daarnaast maakt het snelle rijpingsproces dankzij het klimaat deze whisky’s uniek.

Wat maakt het rijpingsproces zo uniek?

De hoge temperaturen en luchtvochtigheid maakt dat het rijpingsproces om tot de rijpe smaak van schotse whisky’s te komen veel sneller te realiseren is. Hiermee kunnen de vrijwel jonge whisky’s concurreren met andere whisky’s die 15 jaar of langer nodig hebben om tot dezelfde smaak te komen.

Wat is de smaak range van Taiwanese whisky?

Dankzij de uiteenlopende invloeden van het klimaat zorgen rijping processen op diverse port, sherry en bourbon vaten ervoor dat elke variatie aan smaak te vinden is in Taiwanese whisky.