Single Malt Whisky

Soort

single malt

Specificatie

malt van 1 distillery

Grondstof

puur gerst

Wat is single malt whisky

De meeste whisky fijnproevers weten dat hun leest het beste halen bij single malt whisky. Maar wat is dat nu precies, wat zijn de karakteristieke eigenschappen en hoe ver verschilt het van blended malt?

De term single malt wordt gebruikt voor een whisky die is gemaakt van alleen gerst en van 1 distillery afkomt. Dit betekent dus dat een single malt whisky van 1 distillery een blend mag zijn van meerdere soorten whisky zolang deze maar van dezelfde distillery afkomt en alle whisky van gerstemout is gemaakt.

Single malt wereldwijd

Single malts zijn het meest bekend onder de Schotse whisky, hoewel ze overal ter wereld kunnen worden geproduceerd. Ierland, Japan, Amerika, Canada en andere landen produceren ook grote single malts.

Hoewel Schotse whisky het meest voor de hand liggende voorbeeld is van single malt whisky, geldt het te maken onderscheid tussen single malt en blended malt overal ter wereld vast. Veel distillery’s houden zich dan ook vast aan deze Schotse whisky wetten.

De standaarden die men in Schotland heeft opgericht voor wat een whisky genoemd mag worden en/of dit een single malt of blended malt mag heten wordt als maatstaf gebruikt voor Schotse whisky. Whisky dat elders wordt gemaakt houdt zich ook enigszins hieraan vast maar en zijn verschillen.

Ten eerste mag een whisky pas whisky heten als het ten minste 3 jaar gerijpt heeft. Ten tweede moet een whisky van gerst zijn gemaakt, vaak is het deze tweede regel waar nog veel mee gespeeld wordt door whisky makers.

Niet alleen wordt whisky gemaakt van gerst maar ook van tarwe, rogge, boekweit, eigenlijk elke graansoort dat geschikt is om distillaten van te maken.

Soorten single malts

Over het algemeen worden Schotse single malts op dezelfde manier geproduceerd, hoewel ze niet allemaal hetzelfde smaken. Naast de verschillende methoden die in elke distilleerderij worden gebruikt, hebben single malt whisky’s van de verschillende regio’s in Schotland een uniek smaakprofiel als gevolg van het klimaat en geografische locatie. Zo is bijvoorbeeld een verschil tussen Highlands whisky, Speyside whisky en whisky van de Isles.

Ook single malts die in andere landen worden geproduceerd, hebben hun eigen kenmerken, klimaten en methoden waarbij ook andere graansoorten worden gebruikt. Bij dit laatste geldt dus wel dat met het werken met andere graansoorten een whisky single malt mag heten omdat het geen Schotse whisky betreft.

Een goed voorbeeld is Japanse single malt whisky. Dankzij de geografische gelijkenis met Schotland en het klimaat maakt dat Japanse single malt whisky zeer overeenkomstige omstandigheden kent waardoor hun whisky vergeleken kan worden met Schotse single malt.

De smaak van single malt

Wanneer aan de echte Schotse whisky wetten wordt voldaan dan is een whisky gemaakt van puur gerst en heeft ten minste 3 jaar op eikenhout gerijpt. Dankzij deze wijze zijn de meeste single malt whisky’s te omschrijven als houtachtig met een vleugje vanille (van het eikenhout) en hebben hinten van noten, fruit en karamel. Schotse single malts kennen daarbij nog een rokerige, turfachtige nuance.

Hoe drink je single malt Whisky

Single malt whisky drink je zonder ijs. Het is geen vuistregel maar als je single malt drinkt zonder ijs en water dan proef je de whisky zoals die bedoeld is. Maar waarom dan toch ijs of water?

Wanneer je vooral een jonge en “gesloten” whisky hebt, zal een een paar drupjes water de whisky tot leven brengen en komt het bouquet meer tot zijn recht. Vooral voor mensen die net beginnen met whisky drinken is dit een goede manier om met de whisky kennis te maken. En het zorgt ervoor dat de alcohol een paar procent daalt.

IJs in de whisky zorg dat de smaak minder scherp wordt en makkelijker te drinken is. De scherpe randjes van de smaak en het hoge alcoholpercentage wordt hierdoor milder.

Waar wordt single malt whisky van gemaakt

Single malt whisky komt dus van 1 distillery en is gemaakt van gerstemout. Maar het zal je verbazen dat grote whiskymerken toch blends zijn, hoe dat komt heeft te maken met het consistent houden van de smaak van de whisky.

Klimaat

Wanneer een whisky is gemaakt van 1 graansoort uit 1 regio, op 1 type vat heeft gelegen, op een en dezelfde plek, dan is dat helaas geen garantie dat diezelfde productie een jaar later precies dezelfde whisky oplevert.

Wanneer klimaat, luchtvochtigheid en de hardheid van water van invloed is zul je begrijpen dat dit veranderende omstandigheden zijn die van invloed zijn op het whisky proces. Zo zal een batch oplage altijd verschillen van de volgende wanneer iets verandert bijvoorbeeld een onverwachte warme zomer of zeer strenge winter.

Proces

Een whisky zal dus 10 jaar later hetzelfde moeten smaken als voorgaande opgeleverde batches. Zo is bijvoorbeeld een 12 jaar oude Glenlivet gemaakt van meerdere whisky’s die ten minste 12 jaar hebben gerijpt op diverse vaten en zijn gemaakt van gerst uit verschillende regio’s.

Wanneer 1 van de vat soorten, gerst regio’s of welk element dan ook onderhevig is geweest aan verandering, dan is dat een kleinere afwijking dan wanneer een whisky volledig wordt berust op dezelfde vaten en ingrediënten uit eenzelfde regio.

Door deze blending zijn de distillery’s in staat om elke keer opnieuw een consistente smaak aan whisky te produceren. Zo blijft de consument te allen tijde de vertrouwde smaak krijgen van wat ze gewend zijn.

De malt

De gemoute gerst voor single malt whisky is bij Schotse whisky het meest opvallend. Waar de meeste distillery’s standaard gebruik maken van geroosterde gerstemout, hebben de meeste Scotch blends en Schotse single malts een basis waarin peated malt is gebruikt. Het stoken met turf geeft het zeer herkenbare rokerige smaak en geur die je weinig elders vindt dan in Schotse single malt.

Wat is het verschil met blended malt

Een blended malt mag, anders bij een single malt, wel van meerdere graansoorten zijn gemaakt en een blend zijn van whisky uit verschillende distillery’s.

Een blended malt van verschillende whisky’s van dezelfde distillery gemaakt van diverse graansoorten mag dus ook geen single malt heten. Dit geldt ook als de blended malt van alleen maar gerst is gemaakt van whisky’s uit verschillende distillery’s. Meer over blended malt.

Wat is het verschil met bourbon?

Net zoals Schotland strenge eisen heeft voor single malt whisky kent ook Amerika strenge eisen voor wat bourbon genoemd mag worden. Ten eerste moet de whiskey van mais gemaakt zijn (ten minste 51%) en moet de rijping op nieuwe eikenhouten vaten plaastvinden. Meer over bourbon whiskey.

Wat is het verschil met single grain whisky

Een single grain whisky bestaat dus wel uit meerdere soorten graan maar komt wel van whisky’s uit dezelfde distillery, daarom draagt het de naam single. Dus ook kan een whisky gemout zijn van diverse graansoorten zoals tarwe, mais en gerst tegelijk. Het verschil is dat een blended malt een mix is van whisky’s die wel per soort whisky gemaakt is van een enkele graansoort.

Waar de gerst voor single malts vandaan komt heeft geen invloed op het wel of niet mogen heten van single malt whisky. Veel Schotse distilleries halen zelfs hun graan uit Frankrijk waar de omstandigheden uitermate goed zijn voor de groei van gerst. Meer over single grain whisky.

Single malt whisky kopen

De meeste slijterijen, kleine en grote, hebben altijd wel een paar goede of bekende (Schotse) single malt whisky’s op voorraad. De meeste merken zijn bekend maar vooral de gespecialiseerde zaken die in whisky handelen hebben een heel uitgebreide collectie staan. Hier bij Whiskydirect kun je jouw favoriete whiskey’s vinden diverse online dranken zaken. Bekijk hier de meest populaire single malt whisky bij Whiskydirect.