Single Grain Whisky

Soort

single grain

Specificatie

1 distillery & graanmix

Grondstof

o.a. tarwe, rogge en mais

Wat is single grain whisky

Een single grain whisky is kenmerkend door het gebruiken van ofwel een enkele graansoort, anders dan gerst of meerdere graansoorten inclusief gerst gemaakt door één distillery. Dit mag ook een blend zijn van whisky’s zolang deze whisky’s door dezelfde distillery gemaakt wordt.

Wat is een single grain whisky

Belangrijk om op te weten is dat het één distillery betreft waar de whisky gemaakt wordt en niet het aantal granen dat kan worden gebruikt. Daarbij houden, met name de Schotse distillery’s aan dat de single grain whisky moet voldoen aan de Schotse whisky wetten waarbij in dit geval de single grain whisky ten minste 30% gerstemout moet bevatten en ten minste 3 jaar moet rijpen en op eikenhout. Het is van belang dat gerst alsnog onderdeel uitmaakt van het graanmengsel volgens de Schotse traditie omdat gerst enzymen leveren die nodig zijn voor het maischen.

Single grain whisky in de markt

De single grain whisky is traditioneel niet gemaakt om een eigen botteling te krijgen maar wordt eerder gebruikt voor het maken van een blended whisky. Doorgaans worden grain whisky’s gedistilleerd in kolom stills en resulteren in een hoger alcoholpercentage waardoor er een minder smaakvolle whisky uit komt.

Als gevolg hiervan worden single grain whisky’s eerder gebruikt om te blenden met een malt whisky. Dit is gunstig voor blended whisky’s omdat de productie van single grain whisky sneller en goedkoper te realiseren is en de blends hierdoor met een betaalbare prijs op de markt gezet kunnen worden.

Ook tijdens het rijpen wordt er rekening gehouden met de snelheid van de productie en de kosten van de barrels. Net zoals malt whisky rijpt de grain whisky op houten vaten maar dan met een veel groter volume. Aangezien de whisky opgaat in blended malts whisky’s is het ook niet nodig om speciale houtsoorten te gebruiken of volledig nieuwe vaten. Hiervoor is de kwaliteit van de barrels niet belangrijk en worden single grain whisky’s gerijpt op gebruikte eikenhouten vaten.

Het is daarnaast ook niet ongewoon dat grote merken die bekend staan om hun single malts hiervoor single grain whisky’s maken als onderdeel van hun blends aan single malts. En de echte grote jongens maken niet alleen single grain voor hun eigen blends maar ook voor de meer bekendere blended malt whisky merken.

Door de opmars van de whisky markt de afgelopen 20 jaar hebben distillery’s nu wel aparte bottelingen gemaakt van puur single grain whisky om een variatie aan whisky producten op de markt te zetten. Met name onafhankelijke bottelaars hebben hiermee respectabele single grain malt whisky’s op de markt gezet.

De smaak van single grain whisky​

Single grain whisky’s hebben over het algemeen een milde smaak waarbij de invloeden vooral te danken zijn door het gebruiken van mais en tarwe en het inzetten van gebruikte vaten voor de rijping. Hierdoor is de smaak van single grain whisky te omschrijven als zoet, licht rokerig en met een hint van vanille, de smaak die je ook tegenkomt bij Bourbon whisky.

Single grain whisky kopen

Alhoewel het grootste volume aan single grain whisky voor de blended malt industrie is bedoelt zijn er door de jaren heen distillers en onafhankelijke bottelaars aparte single grain whisky bottelingen gaan maken. Bekijk hier de meest populaire single grain whisky.