Canadese Whisky

De rebelse whisky’s uit Canada die vooral van Rye zijn gemaakt.

Canada

Whiskymaker sinds: 1801

Distillery’s

Aantal distillery’s: 10

Whisky per jaar

225 miljoen liter

Whisky uit Canada

Canadese whisky is jongere broertje van Amerikaanse whisky maar veel rebelser. Het houdt zich niet zo aan de tradities vast en zo kom je hierin verschillende graansoorten tegen, vooral rogge, en ook blends dat Canadese whiskies zo geliefd maakt.

Gimli Distillery

De Crown Royal Whisky werd voor het eerst geproduceerd in de Waterloo distilleerderij. Wegens de grote vraag naar Whisky had de eigenaar Seagram’s besloten in 1968 de productie naar de Gimli distilleerderij te verhuizen in Manitoba.

Wiser’s Whisky Distillery

De distilleerderij werd rond 1980 verplaatst naar de Hiram Walker & Sons distilleerderij in Windsor en de rijping op vat in het Pike Creek gebied waar de whisky verblijft totdat het de juiste leeftijd heeft bereikt. Wiser Whisky bevat o.a. J.P. Wiser’s Whisky, Pike Creek Whisky en Gooderham & Worts.

Glenora Distillers

Hun whisky is een single malt genaamd Glen Breton Rare en is de enige single malt in Schotse stijl die in Noord-Amerika wordt gemaakt. De distilleerderij heeft een jaarlijkse productie van 250.000 liter whisky en is in 1990 met de productie begonnen.

Forty Creek Distillery

De distilleerderij Forty Creek ligt in Grimsby, Ontario. Forty Creek Whisky wordt gemaakt door de enige 100% Canadese distilleerderij die nog in Ontario over is. Het merk en de bijbehorende distilleerderij werden in 1992 opgericht door John Hall en werd door Campari overgenomen.

Canadian Club Distillery

De Canadian Club distilleerderij produceerde de eerste vaten in 1854 in Detroit maar de distilleerderij verhuisde over de rivier naar Windsor, Ontario vanwege de drooglegging in de V.S. Het heeft de bijnaam van Club whisky omdat het zeer populair was in de gentlemen’s clubs.

Canadian Mist Distillery

Canadian Mist is de bekendste Canadese whisky en de meest verkochte Canadese Whisky in Amerika. Het is een vrij jonge distillery en werkt met de beste lokale ingrediënten en produceren zij een blended Whisky van hoge kwaliteit.

Shelter Point Distillery

Shelter Point Distillery produceert Artisanal Single Malt en de distilleerderij baseert zich op Schotse distilleerderijen zoals Highland Park, Glenfiddich en Springbank. De distilleerderij is een traditionele distilleerderij op boerderijen en maken gebruik van hun eigen gerst en lokale waterbron.

Alberta Distillers Ltd

Alberta Distillers Ltd is gevestigd in Calgary en produceert whisky’s van 100% rogge. Momenteel is het de enige leverancier van whisky aan de Canadese markt. Alberta Premium is een van de weinige overgebleven rogge whisky’s die in Noord-Amerika worden geproduceerd. Het merk is eigendom van Beam Suntory.

Wat maakt whisky uit Canada zo uniek?

De meeste Canadian whisky’s gebruiken rogge, maar deze specifieke whisky likeur is begonnen met tarwe. Canadese boeren, met name van Schotse afkomst, wilden geen tarwe verspillen, dus maakten ze er likeur van. In de loop der jaren gingen distillers op zoek naar andere granen. Vandaag de dag durven Canadese grondleggers op het gebied van whisky een verscheidenheid aan granen te gebruiken, waaronder rogge, tarwe, maïs en gerst.

Hoe smaakt Canadese whisky?

Canadese whisky zijn te beschrijven als mild en zacht. Whisky makers verouderen whisky in gebruikte vaten om te profiteren van secundaire smaken die zijn achtergebleven van eerder gebruik. Hiermee wordt fruitige, bloemige en kruidige tonen toegevoegd aan de whisky.

De meeste Canadese whisky’s zijn blended multi-graan likeuren met een groot percentage maïs eau-de-vie, en zijn typisch lichter en zachter dan andere whisky stijlen. Toen Canadese distillers begonnen met het toevoegen van rogge aan hun massa’s, begonnen mensen deze nieuwe rogge-gearomatiseerde whisky als de normale standaard te zien.