Islay whisky

Islay

Whiskymaker sinds: 1779

Distillery’s

Aantal distillery’s: 8

Whisky per jaar

20 miljoen liter

Whisky uit Islay

Islay whisky is een type Schotse single malt whisky dat wordt geproduceerd op het eiland Islay, gelegen aan de westkust van Schotland. Islay staat bekend om zijn robuuste, turfachtige en rokerige whisky’s, die worden geproduceerd door middel van een traditioneel productieproces. Ze zijn populair onder whiskyliefhebbers die houden van een rokerige en turfachtige smaak, en ze worden vaak beschouwd als enkele van de beste single malt whisky’s ter wereld.

Highland whisky kenmerken

Islay whisky staat bekend om zijn sterke, turfachtige smaakprofiel. 

Rokerige en turfachtige smaken: De turf geeft een uitgesproken rokerige smaak aan Islay whisky, die vaak beschreven wordt als met tonen van as, teer en zeewier.

Volmondig: Islay whisky heeft de neiging om vol en robuust te zijn, met een rijk en complex smaakprofiel.

Hoog alcoholgehalte: Islay whisky wordt meestal gebotteld op een hoger alcoholgehalte dan andere whisky’s, wat bijdraagt tot zijn intense smaak.

Zoutig en ziltig: Islay whisky wordt vaak omschreven als whisky met een zoute of zilte smaak, wat te wijten is aan de maritieme invloeden.

Fruitig en kruidig: Ondanks zijn intense rokerige en turfachtige smaken geeft Islay whisky met toetsen van fruit en kruiden,  complexiteit en evenwicht toe aan het smaakprofiel.

Lange afdronk: Islay whisky staat bekend om zijn lange en aanhoudende afdronk, waarbij de smaken en aroma’s nog een lange tijd aanwezig blijven.

Geen berichten gevonden!

De smaak van Highland whiskey

De smaak van Islay whisky wordt gekenmerkt door een sterke, rokerige en turfachtige smaak. Enkele van de belangrijkste smaken en aroma’s die typisch zijn voor Islay whisky zijn:

Rokerig: De turf die wordt gebruikt om de gemoute gerst te drogen, geeft Islay whisky een kenmerkende rokerige smaak, die kan variëren van subtiele hints tot krachtige en overweldigende rokerigheid.

Turf: Naast rook heeft Islay whisky vaak een sterke turfsmaak, die aards, kruidig of zelfs medicinaal kan zijn.

Zeezout: De maritieme invloeden geven Islay-whisky een zoute, zilte smaak kan hebben die doet denken aan de zee.

Fruit: Ondanks de rokerige en turfachtige smaken kan Islay whisky ook fruitige tonen hebben, zoals citrus, appel of peer.

Kruiden: Islay whisky kan ook kruidige tonen hebben, zoals kaneel, nootmuskaat of peper.

Lange afdronk: Islay whisky staat bekend om zijn lange en aanhoudende afdronk, waarbij de smaken en aroma’s lange tijd blijven hangen.

Highland whisky merken

De Islay kent maar 8 distillery’s en brengen onder hun naam de volgende merken whisky’s op de markt.

  • Ardbeg
  • Bowmore
  • Bruichladdich
  • Bunnahabhain
  • Caol Ila
  • Kilchoman
  • Lagavulin
  • Laphroaig
  • Port Ellen

Elke distillery heeft met zijn merk een eigen stijl en karakteristieke smaakprofiel, dus het is de moeite waard om verschillende merken te proberen om te ontdekken welke je het lekkerst vindt.

In de loop der jaren is Islay whisky steeds populairder geworden onder whisky-liefhebbers over de hele wereld, en het eiland is nu de thuisbasis van acht actieve distilleerderijen, elk met zijn eigen unieke stijl en smaakprofiel. 

Geschiedenis Highland whisky

Islay whisky is een type single malt Scotch whisky dat exclusief wordt geproduceerd op het eiland Islay, dat voor de westkust van Schotland ligt. De geschiedenis van Islay whisky gaat terug tot de vroege 18e eeuw, toen illegale distillatie veel voorkwam in het gebied.

In 1816 werd de Excise Act geïntroduceerd, waardoor het illegaal werd om whisky te distilleren zonder vergunning. Dit leidde tot de oprichting van legale distilleerderijen op Islay, zoals Bowmore, dat werd opgericht in 1779, en Lagavulin, dat werd opgericht in 1816. Andere distilleerderijen volgden, waaronder Laphroaig, Ardbeg en Caol Ila.

Islay whisky kreeg al snel een reputatie vanwege zijn kenmerkende rokerige en turfachtige smaak, die het resultaat is van de lokale gerst en turf die gebruikt worden in het distillatieproces. Het harde, winderige klimaat van het eiland draagt ook bij aan de smaak van de whisky, doordat de vaten die gebruikt worden voor rijping blootgesteld worden aan de zeelucht.

De geschiedenis van Islay whisky getuigt van de vaardigheid en toewijding van de distilleerders die de kunst van het whisky maken op dit ruige Schotse eiland hebben geperfectioneerd.