Single pot still whiskey

Soort

Single pot still whiskey

Eigenschappen

gemout en ongemout

Grondstoffen

mash bill

Wat is single pot still whiskey

Single pot still whiskey is een unieke whiskey stijl die specifiek is voor Ierland. Het kenmerkt zich door een combinatie van gemoute en ongemoute gerst te gebruiken. Het is zo ontstaan door een oude belastingwet dat gemoute gerst meer belast dan ongemoute gerst, waardoor de whiskey goedkoper kon worden gemaakt.

Proefnotities single pot still whiskey

Single pot still whiskey heeft over het algemeen een uniek en complex smaakprofiel dat de beste elementen van zowel single malt als grain whiskey combineert. Hier zijn enkele veel voorkomende proefnotities die je kan terugvinden in een single pot still whiskey.

Neus

Het heeft een combinatie van rijke en kruidige aroma’s met tonen van rijp en tropisch fruit, en kent een mix van zoete en nootachtige geuren, zoals marsepein, amandelen en hazelnoten.

Smaak

Single pot still whiskey’s hebben vaak een vol en romig mondgevoel met een mengeling van tropische en gedroogde fruitsmaken, met een kruidige combinatie van kaneel, kruidnagel en zwarte peper.

Afdronk

De afdronk van een single pot still whiskey kan lang en aanhoudend zijn. De kruidige en fruitige noten geven aangename eiken tannines en zoetigheid, met een lichte kruidige nasmaak.

Complexiteit

Single pot still whiskey’s staan bekend om hun complexiteit en lagen van smaak. Ze geven vaak een heerlijke balans tussen zoete, kruidige en fruitige noten, waardoor elke slok een lonende en boeiende ervaring wordt.

Kenmerken van single pot still whiskey

Single pot still whiskey onderscheidt zich van andere soorten whisky op verschillende manieren. De belangrijkste kenmerken van Irish single pot still whiskey hierin zijn als volgt.

Mash Bill

Het wordt gemaakt van een combinatie van gemoute en ongemoute gerst. In tegenstelling tot Single Malt whiskey, die uitsluitend gemaakt wordt van gemoute gerst, bevat Pot still whiskey een deel ongemoute gerst in de mash bill. Deze combinatie geeft de whiskey een onderscheidend en robuust smaakprofiel.

Distillatie

Pot still whiskey wordt gedistilleerd in traditionele koperen pot stills, die een cruciale rol spelen bij het vormen van het karakter. De combinatie van gemoute en ongemoute gerst, samen met de distillatie in een pot still, draagt bij aan de complexiteit en unieke smaak van de whiskey. En ook hierin wordt single pott still whiskey 3 maal gedistilleerd.

Single pot still

Single pot still whiskey wordt geproduceerd in één enkele distillery en uitsluitend met behulp van pot stills. Het is daarmee net geen single grain omdat de mash bill tot 5% uit andere graansoorten kan bestaan.

Single pot still whiskey merken

Single pot still whiskey is een traditionele Ierse whiskey stijl, en mag dus alleen in Ierland gemaakt worden. Hier zijn enkele bekende distilleerderijen die single pot still whiskey produceren.

 • Redbreast
 • Middleton
 • John Powers
 • Dingle
 • Teeling
 • Jameson
 • Waterford
 • Green Spot
 • Yellow Spot
 • Connemara
 • Glendalough
 • The Bsuker
 • Writers Tears
 • Samuel Gelson’s

Geschiedenis van single pot still whiskey

Irish single pot still whiskey heeft een rijke geschiedenis die eeuwen teruggaat, en is nauw verweven met de geschiedenis van Ierse whiskey, aangezien deze stijl van whiskey uniek is voor Ierland. Kenmerkend is dat hij geproduceerd wordt in een pot still, met als hoofdingrediënten een mix van gemoute en ongemoute gerst.

De oorsprong van de whiskey productie in Ierland gaat terug tot de 6e eeuw, geïntroduceerd door monniken die de kunst van het distilleren hadden geleerd tijdens hun reizen naar het Midden-Oosten. De Ieren namen de techniek snel over en verfijnden deze, waardoor een drank ontstond die uiteindelijk bekend zou worden als whiskey dat uisce beatha in het Iers, wat “levenswater” betekent.

In de loop van de geschiedenis ontwikkelde de Ierse whiskey productie en ontstonden er verschillende distillatie stijlen. De pot still-methode won aan populariteit, en in de 18e en 19e eeuw werd dit de voornaamste distillatie techniek. In die tijd werden belastingen en regels ingevoerd die leidden tot het mengen van verschillende whisky’s om de kosten en belastingen te drukken.

Ierse whiskey, inclusief single pot still, kreeg te maken met uitdagingen in de late 19e en 20e eeuw als gevolg van factoren zoals de Amerikaanse drooglegging, de Ierse burgeroorlog en toename van de concurrerende Schotse whiskey. Als gevolg hiervan sloten veel distilleerderijen. De laatste decennia is er echter een heropleving van de interesse in Ierse whiskey, en zijn er nieuwe distillery’s opgericht, en zijn bestaande distillery’s weer begonnen met het produceren van single pot still whiskey.