Italiaanse Whisky

Het land van de lekkerste likeuren maakt nu ook whisky vanuit de Italiaanse hooglanden.

Italië

Whiskymaker sinds: 2010

Distillery’s

Aantal distillery’s: 3

Whisky per jaar

100.000 liter

Whisky uit Italië

De kunst van distillaten is niet onbekend in Italië waar net zoals in Zwitserland en Duitsland vruchten distillaten worden geproduceerd. Het is dan ook niet raar dat de whiskymakers uit Italië net onder grens van Zwitserland zitten aan de Italiaanse kant van de Alpen. Door de zuiverheid van het alpenwater en het perfecte afwisselende klimaat in de Italiaanse hooglanden maakt dat deze omgeving de ideale plek is om buitengewone whisky te maken.

Puni

Na jaren als sommelier zijn kennis te hebben opgedaan heeft Albrecht Ebensperger zijn enthousiasme voor whisky niet onder stoelen of banken kunnen steken. Na jaren van plannen werd de Puni distillery in Zuid-Tirol dan ook waarheid waar het sinds de oprichting in 2010 de eerste Italiaanse whisky op de wereld heeft gezet.

Met de wetenschap dat het Alpenwater van de Puni rivier in de Vinschau vallei zeer geschikt is als bronwater voor het distilleren van whisky, is het idee voor een eigen whisky merk ontstaan. Ook telt mee dat het geschikte klimaat van de vallei en de bestaande rogge productie uit die regio zeer dominante factoren zijn voor alle ingrediënten voor het maken van een uiterst karakteristieke whisky.

Met het starten van de productie van hun eerste whisky in 2012 werd de Puni Alba als eerste opgeleverd na slechts 3 jaar rijpen op Marsala wijnvaten en een finish op Islay Casks. Een tweede whisky Puni Nova wordt 3 jaar gerijpt op Bourbon vaten en gefinished op Europese eiken. Deze twee whisky’s werden de start van een serie aan serieuze whisky’s die door de familie zijn ontwikkeld.

Psenner

De Psenner distillery die al sinds 1947 begon als Grappa producent is zich net als hun noorderburen gaan specialiseren in vruchten distillaten. Met de opgedane kennis en ervaring in het distilleren heeft de huidige eigenaar Werner Psenner een omslag gemaakt door de opstapelende ex barriques van de grappa een nieuw doel te geven, whisky, en is sinds 2012 whisky toegevoegd aan hun collectie.

De Single Malt Whiskey eRético vindt zijn oorsprong in de Midden-Alpen waar de oude Retic bevolking zijn oorsprong vond, een whisky die sterk en karaktervol is dankzij de rijping op de kleine eikenhouten vaten die zijn gebruikt voor grappa en sherry.

Peloni

Peloni is de fameuze maker van de Amaro Braulio, de bekende kruidenlikeur uit Bormio in het noorden van Italië waar het sinds 1875 door Francesco Peloni het als medicijn werd gemaakt.

Doordat er veel variatie is ontstaan door de afwerking met verschillende soorten vaten voor de productie van de likeur, en tevens de kennis en ervaring met het maken van andere dranken zoals grappa en vruchtendistillaten, was de basis al sterk aanwezig om tot whisky maken over te gaan.

Doordat ook dit gedeelte van de noordelijke Italiaanse regio goede klimaatomstandigheden kent en het bronwater van de Valtellina ideaal is voor whisky, is na jaren het idee ontstaan voor het maken van whisky. De 8 jaar oude Ghibinet single malt is hiervan het resultaat.