Ierse Whiskey

Ierland

Whiskymaker sinds: 6de eeuw

Distillery’s

Aantal distillery’s: 30+

Whisky per jaar

116 miljoen liter

Whisky uit Ierland

Ierse whiskey staat bekend om zijn zachte en soepele smaak en is vanwege zijn unieke smaakprofiel en rijke geschiedenis erg populair. Daarnaast is Ierse whiskey over het algemeen betaalbaarder dan Schotse whisky, waardoor het voor een breder publiek toegankelijk is.

Soorten Ierse whiskey

Ierse whiskey mag niet ontbreken in jouw whisky ervaring, laat staan een keer in huis te halen. Niet alleen zijn ze zeer goed betaalbaar, maar komen ook in zeer unieke variaties. Hierbij zijn de volgende soorten Ierse whiskey’s te onderscheiden.

Single malt whiskey

Dit is een type Ierse whiskey dat wordt geproduceerd uit 100% gemoute gerst en gedistilleerd in een enkele distilleerderij.

Single pot still whiskey

Dit is een uniek type Ierse whiskey dat wordt geproduceerd uit een mix van gemoute en ongemoute gerst, en gedistilleerd in een koperen pot still. Dit type whiskey is exclusief voor Ierland en wordt beschouwd als een kenmerkende stijl van Ierse whiskey.

Grain whiskey

Dit is een type Ierse whiskey dat wordt geproduceerd uit een mix van graan en andere granen, zoals maïs en tarwe. Het wordt meestal gebruikt als een component in blended whiskey.

Blended whiskey

Dit is een mix van verschillende soorten Ierse whiskey, zoals single malt, single pot still en grain whiskey. Het is de meest voorkomende soort Ierse whiskey en kan verschillende smaakprofielen hebben, afhankelijk van de gebruikte whisky’s.

Geen berichten gevonden!

De smaak van Ierse whiskey

Ierse whiskey heeft over het algemeen een zachtere, meer delicate en verfijnde smaak dan andere whisky’s. Deze smaak kent een aantal kenmerken:

Zoet

Ierse whiskey heeft vaak een zoete, honingzoete smaak die afkomstig is van gemoute gerst en andere granen zoals maïs of tarwe.

Kruidig

Ierse whisky kan een subtiele kruidigheid hebben, vaak met tonen van kaneel, nootmuskaat of peper.

Fruitig

Veel Ierse whisky’s hebben een fruitig karakter, met smaken van groene appel, peer of citrusvruchten.

Romig

Ierse whiskey staat bekend om zijn zachte, romige mondgevoel, wat komt door het gebruik van ongemoute gerst in het distillatieproces.

Kenmerken van Ierse whiskey

Distillatie

Ierse whiskey wordt meestal drie keer gedistilleerd, waardoor het een soepelere en zachtere smaak heeft. De verfijndere smaak die Ierse whiskey hiermee bereik is daarmee erg geliefd.

Single pot still

De meest kenmerkende Ierse whiskey soort is de Single pot still whiskey. Dit wordt gemaakt van een gegist beslag van gemoute en ongemoute gerst, en wordt alleen in Ierland geproduceerd.

Graan

Ierse whiskey kan ook worden gemaakt van een combinatie van verschillende granen, waaronder gerst, maïs en tarwe.

Pot stills

Ierse whiskey wordt traditioneel gedistilleerd in grote koperen ketels, bekend als pot stills, wat bijdraagt aan zijn kenmerkende smaak en textuur.

Geen turf

Ierse whisky producenten gebruiken gewoonlijk droge lucht om de gerst te drogen, waardoor het moutproces subtieler verloopt.

Waar moet een Ierse whiskey aan voldoen

Een Ierse whiskey mag pas whiskey heten wanneer deze aan bepaalde criteria voldoet.

Herkomst

Ierse whiskey moet worden geproduceerd in Ierland of Noord-Ierland.

Ingrediënten

Ierse whiskey moet worden geproduceerd uit een mengsel van minimaal 30% gemoute gerst.

Distillatie

Ierse whiskey moet worden gedistilleerd tot 94,8% alcohol, en in een pot still.

Rijping

Ierse whiskey moet minimaal drie jaar rijpen in vaten die niet groter zijn dan 700 liter.

Botteling

Ierse whiskey moet worden gebotteld met een minimale sterkte van 40% alcohol.

Als aan deze criteria is voldaan, kan de whiskey als Ierse whiskey worden geëtiketteerd. Het kan ook worden vermeld als ‘pot still’ whiskey als het is gedistilleerd uit een mengsel van

Ierse whiskey merken

Elke whisky heeft zijn eigen unieke kenmerken en smaken, dus het kan de moeite waard zijn om verschillende merken te proberen om te ontdekken welke je het lekkerst vindt. Er zijn veel verschillende distilleries van Ierse whiskey, elk met hun eigen unieke smaak en karakter. Hieronder volgt een lijst van enkele bekende Ierse whiskey merken:

 • Jameson
 • Teeling Whiskey
 • Tullamore Dew
 • Kilbeggan
 • Bushmills
 • Redbreast
 • Powers
 • Dingle
 • Roe & Co
 • Connemara
 • Midleton

Deze distilleerderijen bieden rondleidingen en proeverijen, zodat bezoekers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis en het proces van het maken van Ierse whiskey en een aantal van de verschillende soorten kunnen proeven.

Geschiedenis van Ierse whiskey

Het woord “whiskey” is afgeleid van de Ierse term “uisce beatha”, wat “levenswater” betekent.

De geschiedenis van Ierse whiskey gaat terug tot de middeleeuwen, toen Ierse monniken begonnen met het distilleren van alcohol. In de 17e eeuw had Ierland al een bloeiende whisky industrie en de drank werd geëxporteerd naar andere Europese landen en werd in
de 19e eeuw de meest populaire drank ter wereld.

De populariteit van Ierse whiskey groeide snel, vooral in de Verenigde Staten. Het werd beschouwd als een van de belangrijkste exportproducten van het land. Maar de Ierse onafhankelijksoorlog, de tweede wereldoorlog, en de drooglegging in de jaren 20 en 30 in de VS zorgde voor een dramatische neergang van de Ierse whiskey-industrie. Dit leidde ertoe dat tegen de jaren 1970 er nog maar 2 distilleries overeind bleven, Jameson en Powers.

Gelukkig is de Ierse whiskey-industrie de afgelopen decennia weer opgebloeid en is er een groeiende belangstelling voor de drank over de hele wereld. Er zijn nu meer dan 30 Ierse whiskey distilleries in het land, met nieuwe distilleries in opkomst.

Verschil tussen Ierse en Schotse whisky

Het mag duidelijk zijn dat beide whisky landen erg trots zijn op hun whisky’s, en dat maar al te graag duidelijk maken. Hierdoor zijn een aantal disputen ontstaan over, waarom Ierse whiskey met -ey wordt geschreven, maar ook welk land de eerste whisky maakte (sorry Schotland, Ierland was eerder).Er zijn dus genoeg verschillen te ontdekken tussen beide whisky’s.

Ongemoute gerst

Ierse whiskey wordt meestal gemaakt van ongemoute gerst, terwijl Schotse whisky wordt gemaakt van gemoute gerst. Dit geeft Ierse whiskey een zoetere, zachtere smaak.

3 keer distilleren

Ierse whiskey wordt meestal drie keer gedistilleerd, terwijl Schotse whisky meestal twee keer wordt gedistilleerd. Dit extra distillatieproces geeft Ierse whiskey een nog zachtere smaak.

Geen peated whisky

De Ieren maken geen gebruik van stoken met turf. Door geen turf te gebruiken tijdens het stoken, kunnen de distilleries de smaak van de whiskey beter controleren en afstemmen op hun specifieke smaakprofiel.

Pott stills

Ierse whiskey wordt altijd in pott stills gedistilleerd, daar waar de Schotten in hun historie vooral column stills gebruikten. Dit maakte dat Schotten op een groter volume whisky konden maken, maar dat ging wel ten koste van de kwaliteit.

Whiskey met -ey

De Ieren zijn trots op hun levenswater en vinden met recht dat hun verfijnde smaak dankzij het 3 maal distilleren, en gebruik van pot stills, de kwaliteit van hun whiskey veel beter maakte dan dat van Schotse whisky. Om aan te tonen dat een whiskey uit Ierland echte kwaliteit inhoud, zijn de Ieren hun whisky whiskey gaan noemen. Hiermee zal iemand die een Ierse whiskey koopt het zal herkennen als echte Ierse whiskey.