Duitse Whisky

Een groter whisky producerend land dan Schotland, Duitsland met een grote distillers traditie.

Duitsland

Whiskymaker sinds: 1983

Distillery’s

Aantal distillery’s: 25

Whisky per jaar

1.2 miljoen liter

Whisky uit Duitsland

Niet alleen is Duitsland het top 5 whisky importerede land ter wereld, het heeft ook net zoveel whisky distillery’s als Schotland. Dankzij een traditie in vruchtenlikeuren heeft Duitsland een rijke historie aan distillaten en familie distillery’s die al generaties lang worden gerund. Maar het is pas sinds 1983 dat de eerste single malt whisky werd gemaakt.

Blaue Maus

De Blaue Maus distillery is de oudste whiskydistillery van Duitsland en is opgericht in 1983. Alhoewel er veel oudere distillery’s bestaan is Blaue Maus de eerste die whisky in productie nam. Het is een klein familiebedrijf en produceerd whisky in kleine hoeveelheden per type whisky. In grotere mate maken zij hun Blaue Maus Single Cask Whisky op grotere Duits eikenhouten vaten met een rijping van 7 jaar.

Slyrs

De bekendste Duitse whisky wordt geproduceerd door Slyrs sinds 1999 en zijn daarmee de whisky pioniers van Duitse afkomst. Het is een kleine distillery opgezet door de familie Stetter die ooit begonnen als schnaps distillery en is nu één van de grootste whisky distillery’s van Duitsland met 150.000 flessen per jaar. De Slyrs Single Malt wordt 3 jaar grijpt in virgin American Oak en kent een milde houtachtige en fruitig karakter.

Elch

Elch-Brau is van oorsprong een biermaker dat zijn oorsprong vind in de 16de eeuw wat een herberg betrof met een mouterij en distilleerderij. De brouwerij kreeg pas echt naam toen hun Thuisbrunn bekendheid kreeg en de business begon te groeien. Na de overname in 2002 heeft de oude distillery plaatsgemaakt voor de nieuwe pot stills in 2013 waar toen ook whisky mee gemaakt ging worden gestookt op lokale turf.

Hercynian Distilling

De Hammerschmiede distillery werd in 1985 opgericht als microdistillery voor het produceren van vruchten brandy en jenerver. Pas sinds 2002 is whisky op het programma gekomen met als eerste whisky Glen Els. Dankzij het varieeren met verschillende vatsoorten zoals Madeira, Sherry, Port en Marsala vaten heeft de whisky de internationale markt bereikt. Glen Els is hiermee de bekendste Duitse single malt whisky. Sind 2019 is de naam omgedoopt tot Elsburn.

Door de historie heeft heeft Duitsland duizenden familie distillery’s die lokale distillaten maken, maar het is pas sinds kort dat whisky maken in zwang is geraakt.

Het is niet ondenkbaar dat het distiller’s vakmanschap bekend is in Duitse handen. Neem maar eens de Duitse immigranten die naar Amerika voerden en daar reeds bekende Bourbon whisky’s zijn begonnen zoals Jim Beam.

Maar de kwaliteit van het vakmanschap is dichter bij huis te vinden. Duitse whisky gedijt goed door de uitstekende klimaatverschillen en rijke grondstoffen voor hun whisky’s. In het zuiden van Duitsland is de hoge kwaliteit van de gerst een uitstekende basis om mee te werken, daar waar de noordelijke distillery’s meer met mais werken.