Zweedse Whisky

Whisky uit het hoge noorden van Europa. Ecologisch, rokering en een hoge concentratie aan mouten.

Zweden

Whiskymaker sinds: 1999

Distillery’s

Aantal distillery’s: 11

Whisky per jaar

2 miljoen liter

Whisky uit Zweden

Zweden is een onwaarschijnlijk whiskyland en het aantal distillery’s is nog zeer beperkt, maar heeft de afgelopen 10 jaar een toeloop genomen. Het is pas sinds 1999 dat de eerste whisky in productie werd genomen nadat erover nagedacht werd dat de Zweedse klimaatomstandigheden en gebruik van lokale grondstoffen ideaal zijn voor het maken van whisky.

Mackmyra

Mackmyra Distilleerderij werd in 1999 gestart door een groep vrienden en is sindsdien uitgegroeid tot de grootste producerende Zweedse whisky distillery. Er worden zoveel mogelijk lokale ingrediënten gebruikt voor het vervaardigen van de whisky, waarbij de rijping in eerste instantie altijd plaatsvindt op vaten van Zweeds eiken. Hierna wordt voor iedere whisky individueel gekeken of deze verder dient te rijpen op andere soorten vaten. Dit zorgt ervoor dat Mackmyra whisky uniek in zijn soort is. De whisky heeft een duidelijk Scandinavisch accent, waarbij de rokerigheid afkomstig is van een combinatie van turf en jeneverbes.

High Coast

De High Coast distillery is in 2007 opgericht als Adalen distillery. Het is een micro distillery met een kleine productie van 3.000 liter per jaar. Door de noordelijke ligging kent het klimaat een grote temperatuurveranderingen wat hun whisky karakteriseert en het rijpingsproces bijzonder beïnvloed. Dankzij het gebruiken van Zweedse virgin oak barrels van 40 liter is de whisky in staat om de puurste smaken te ontwikkelen.

Spirit of Hven

De Spirit of Hven Distillery is ligt op het kleine eiland Hven voor de kust van Denemarken. Hier produceren ze biologische distillaten in whisky, wodka, en gin. Hun belangrijkste productie is gericht op whisky is en produceren ze een aantal uitstekende single malts. Het is de derde Pot Still distilleerderij die in Zweden is gebouwd en is in familiebezit. De distilleerdery is van het aangelegen hotel en maakt eilandmout van lokale gerst die op het eiland wordt verbouwd. De grondstoffen zijn met de hand geselecteerde, biologische kruiden, specerijen en fruit. 

Gotland distillery

Gotland Whisky Distillery ligt aan de westkust van Gotland op het grootste eiland van Zweden. De distillery is opgericht in 2004 en heeft een capaciteit om 60.000 liter biologische single malt whisky per jaar te produceren. De Isle of Lime Whisky zoals hun whiskymerk heet verwijst naar het eiland dat in zijn geheel bestaat uit kalksteen grond. Alle grondstoffen, het water en de biologisch geteelde gerst komen uit de directe omgeving van de distilleerderij en resulteren in een karakteristieke rokerige whisky.

Smogen distillery

De Smögen Distillery werd opgericht in 2009 en is een van de kleinste distillery’s uit Zweden. De distillery is gelegen aan de Zweedse westkust van Bohus en is in 2010 begonnen met de productie van whisky. De whisky is krachtig en rokerige en heeft een ideaal karakter dankzij de invloeden van het direct zeeklimaat. Alhoewel de productie klein is qua batches heeft het de focus op hoge kwaliteit met handmatige productie.

Bergslagens distillery

De Bergsalgens distillery is gelegen in een slachthuis gebied net buiten Örebro en is al sinds de 19de eeuw actief als stokerij. Hier worden onder andere whisky, gin en snaps gemaakt. Het oude slachthuis heeft de perfecte omstandigheden voor het rijpen van de whisky en gin. In tegenstelling tot de grotere en oude staat distillery van Grythyttan Whisky is Bergenslagens een particuliere distillery.

Gammelstilla distillery

Gammelstilla Whisky AB is in het najaar van 2005 opgericht. De molen is al sinds 1650 in gebruik en huisvest nu samen met omliggende gebouwen de distillery. De eerste batches werden in 2014 opgeleverd en gebotteld in 2017. De allereerste whisky wordt bewaard op ex-bourbon of sherry vaten. Tegenwoordig zijn ook Frans, Hongaars en Zweeds virgin oak in gebruik.

Gute Distillery

Gute is een kleinschalige distillery in Gotland met likeur distillaten, wodka en whisky van grondstoffen uit de eigen omgeving. Een van de eerste dranken die zij maakten is Austermalt en leek op het whisky waardoor de vraag ontstond voor het maken van echte whisky. Na de eerste testversie in 2003 is uiteindelijk whisky maken een onderdeel geworden van de distillery. De whisky’s zijn te typeren als rokerig en gemaakt van puur gerst uit lokale teelt.

Agitator distillery

Het eerste product van Agitator heet The First en bevat zes verschillende soorten whisky van drie verschillende recepten van zacht tot rokerig gelegen op sherry en ex-bourbon vaten. De recepten bestaan uit een basis van traditionele gerstemout met mout van drie andere granen: rogge, tarwe en haver.

Norrtelje Brenneri

De distillery, opgericht in 2001, ligt ten noorden van Stockholm op de boerderij dat al 5 generaties in gebruik is voor de teelt aan gerst dat wordt gebruikt voor de whisky. De distllery maakt vooral vruchten distillaten met bronwater van eigen grond.