Speyside Whisky

Speyside

Whiskymaker sinds: 1786

Distillery’s

Aantal distillery’s: 50+

Whisky per jaar

240 miljoen liter

Whisky uit Speyside

Speyside is de noordoostelijke regio van Schotland en heeft, ondanks een kleine regio te zijn, de hoogste concentratie aan whisky distillery’s. Hier komen een groot aantal van de meest geliefde whisky’s vandaan die bekend staan om hun soepele, zoete en fruitige smaken. De regio, en de whisky’s, worden alom bekend dankzij een rijke historie aan het ambacht van whisky maken.

Speyside whisky merken

Speyside brengt veel geprezen whiskydistilleerderijen voort, elk met hun eigen unieke karakter en expressies. Hier noemen we enkele bekende Speyside whisky merken, die iedereen wel kent.

  • Glenfiddich
  • The Macallan
  • Glenlivet
  • Balvenie
  • Abelour
  • Glenfarclas
  • GlenDronach
  • Craigellachie
  • BenRiach
  • Tamnavullin

The whisky trail

De Speyside kent ook de whisky trail waarin je een ronde door de Speyside maakt langs zeven wereldberoemde actieve distilleerderijen, een historische distilleerderij en de fascinerende Speyside Cooperage.

Smaken van Speyside whisky

Speyside whisky’s variëren in hun individuele kenmerken. Hier zijn echter enkele veel voorkomende proefnotities en smaakprofielen die vaak geassocieerd worden met Speyside whisky’s.

Fruitigheid

Speyside whisky’s staan bekend om hun fruitige karakter van fris tot zeer rijke fruitsmaken waaronder appel, peer, citrusvruchten en tropische vruchten.

Honing en bloemen

Veel Speyside whisky’s hebben een honingzoete smaak met bloemige tonen. Deze doen denken aan geparfumeerde bloemen.

Vanille en eiken

Speyside whisky’s hebben vaak de smaak van vanille- en eiken dat zorgt voor een soepele smaak

Mout en graan

Speyside staat bekend om soepele en moutige whisky’s. Je kunt smaken tegenkomen als geroosterde toast, gerst en suiker die de whisky stevig maakt.

Kenmerken Speyside whisky

Naast de karaktiristieke smaken van Speyside whisky’s zijn er zeer karaktiristieke eigenschappen aanwezig wat deze whisky’s onderscheid van ander Schotse whisky’s.

Ex-Bourbon vaten

Speyside whisky’s worden vaak op ex-Brourbon vaten gerijpt wat zorgt voor een sterke vanille smaak. Doordat Bourbonvaten bij het maken van Bourbon maar 1 keer worden gebruikt, blijft er nog veel aroma van het eikenhout afkomen, wat ervoor zorgt dat Speyside whisky’s een sterke invloed aan vanille smaak kent.

Rijping op sherryvaten

Speyside distilleries zijn één van de eerste die sherryvaten gebruiken voor de rijping van hun whisky. Deze toevoeging zorgt voor een weelderige smaaksensatie.

Subtiele turf smaak

Speyside whisky’s staan over het algemeen niet bekend om hun turfachtige of rokerige smaken zoals Islay en Highland whisky’s. Toch maken Speyside distilleries hiervan gebruik om een milde ondertoon van rokerigheid te geven.

Geschiedenis van Speyside whisky

In de 18e eeuw was de productie van whisky illegaal in Schotland vanwege verschillende overheidsregels en belastingen. Toch was distillatie wijdverspreid, en vooral in afgelegen gebieden zoals Speyside. Hier werd in het klein met verborgen distilleerketels whisky geproduceerd.

De “Excise Act” van 1823 veranderde het whisky landschap in Schotland aanzienlijk. Deze wetgeving verlaagde de belasting op de whisky productie en introduceerde licenties voor legale distillatie, wat de opkomst van legale distilleerderijen effectief aanmoedigde.

De whisky productie van Speyside begon te bloeien in de 19e eeuw, gedeeltelijk dankzij de overvloedige natuurlijke bronnen. De regio had een constante watertoevoer van de rivier de Spey, en toegang tot kwaliteit gerst. De ontwikkeling van de spoorwegen vergemakkelijkte ook de distributie van Speyside whisky.

Enkele van de eerste legale distilleerderijen in Speyside waren Glenlivet, Glenfiddich en Strathisla. Vooral Glenlivet werd uitgedaagd door rivaliserende illegale distilleerders die probeerden munt te slaan uit de naam, wat leidde tot juridische gevechten die het merk uiteindelijk beschermden.

Speyside distilleerders waren de eersten die experimenteerden met het rijpen van whisky in sherryvaten, een praktijk die het smaakprofiel van Speyside whisky aanzienlijk beïnvloedde. De sherry vaten zorgden voor fruitige en rijke smaken die een kenmerk werden van vele Speyside whisky’s.

In de 20e en 21e eeuw bleven de Speyside distilleerderijen innoveren en hun aanbod uitbreidden. Vandaag de dag wordt Speyside beschouwd als één van de meest productieve en diverse whisky producerende regio’s in Schotland, de thuisbasis van tal van gerenommeerde distilleerderijen die bijdragen aan de wereldwijde populariteit van Schotse whisky.