Amerikaanse Whiskey

USA

Whiskymaker sinds: 1791

Distillery’s

Aantal distillery’s: 200+

Whisky per jaar

530 miljoen liter

Whisky uit de Verenigde Staten

Ameriaanse whiskey is wereldwijd iconish als whisky onder de liefhebbers. Met hun eigen regels voor whisky maken, en keuze in ingredienten en processen, levert Amerika de meest geliefde Bourbons en Tennessee whiskies. Met een sterke invloed uit Ierland en Schotland hebben de Amerikanen een grote vertegenwoordiging in de whisky

Kenmerken Amerikaanse whiskey

Amerikaanse whiskey heeft verschillende karakteristieken die bijdragen tot zijn diverse smaakprofielen en aantrekkingskracht. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken.

Grain Mash

Amerikaanse whiskey kan gemaakt worden van verschillende granen, waaronder maïs, rogge, tarwe en gerst. De keuze van de granen in de mash bill beïnvloedt het smaakprofiel van de whiskey, waarbij maïs voor zoetheid zorgt, rogge voor pit, tarwe voor zachtheid en gerst voor complexiteit.

Virgin oak vaten

Volgens de wet moet Amerikaanse whiskey gerijpt worden in nieuwe, verkoolde eikenhouten vaten. Dit rijpingsproces geeft smaken zoals vanille, karamel en eik aan de whiskey en zorgt voor kleur en diepte.

Regionale regels

Verschillende regio’s in de Verenigde Staten produceren verschillende stijlen whiskey. Bourbon wordt geassocieerd met Kentucky Tennessee whiskey heeft zijn wortels in Tennessee. Elke regio heeft zijn eigen unieke productietechnieken en smaakprofielen.

Amerikaanse whiskey merken

Er zijn talloze Amerikaanse whiskymerken, van gevestigde, wereldwijd erkende namen tot kleinere ambachtelijke distilleerderijen. Hier zijn enkele opmerkelijke Amerikaanse whiskymerken in verschillende soorten.

Bourbon
Maker’s Mark
Jim Beam
Buffalo Trace
Wild Turkey
Four Roses
Woodford Reserve
Knob Creek
Elijah Craig
Bulleit Bourbon
Evan Williams

Tennessee Whiskey
Jack Daniel’s
George Dickel

Rye Whiskey
Rittenhouse
Sazerac
Bulleit Rogge
Hoog Westen
WhistlePig
Pikesville

De smaak van Amerikaanse whiskey

Bourbon

  • Neus: Zoete karamel, vanille, honing, eikenhout en soms hints van bakkruiden zoals kaneel en nootmuskaat.
  • Smaak: Rijk en vol met smaken van karamel, toffee, butterscotch, maïszoet en eikenhout. Sommige bourbons kunnen ook tonen van gedroogd fruit, geroosterde noten en chocolade vertonen.
  • Afdronk: Lang en verwarmend, met aanhoudende smaken van vanille, eikenhout en een vleugje specerijen.

Rye Whiskey

  • Neus: Kruidig met aroma’s van zwarte peper, kaneel, kruidnagel en dille, samen met tonen van citrusschil en gedroogd fruit.
  • Smaak: Krachtig en kruidig, met smaken van roggekruid, peperkorrel, bakkruiden en een vleugje munt. Rogge whisky kan ook een onderliggende zoetheid hebben met tonen van karamel en vanille.
  • Afdronk: Middellang tot lang, met een aanhoudende kruidigheid en een vleugje zoetheid.

Tennessee whiskey

  • Neus: Vergelijkbaar met bourbon met zoete aroma’s van karamel, vanille en eikenhout, samen met een vleugje houtskoolrook.
  • Smaak: Zacht en mild, met smaken van karamel, ahornsiroop, geroosterd eikenhout en een subtiele rokerigheid van houtskool.
  • Afdronk: Middellang, met een zachte warmte en aanhoudende zoetheid.

Waar moet Amerikaanse whiskey aan voldoen

Naast de grootste verschillen zijn er vele eisen waar Amerikaanse whiskey aan moet voldoen, waarvan sommigen ook bekend zijn in de Schotse regels van het whisky maken.

  • De whiskey mag alleen Bourbon heten als de whiskey in Amerika is gemaakt.
  • Het moet van ten minste 51% mais gemaakt worden.
  • Er mogen geen geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd worden.
  • De whiskey mag alleen rijpen op nieuwe eikenhouten vaten.
  • De nieuwe eikenhouten vaten mogen maar 1 keer gebruikt worden.
  • Straight Bourbon moet ten minste 2 jaar rijpen.
  • De whiskey mag maar uit 1 distillery komen.
  • De whiskey mag maar uit een enkele seizoen bestaan.
  • Tijdens het distilleren mag de whiskey niet hoger zijn dan 80% alcohol.
  • Op het vat mag moet de whisky minimaal 62,5% alcohol bevatten.
  • Bourbon moet minimaal 40% alcohol op de fles bevatten.

Verschil tussen Amerikaans en Scotse whisky

Amerikaanse whiskey kent zijn eigen regels wanneer het op whisky maken aankomt. Deze zijn dus anders dan de Schotste regels.

De grootste verschillen zijn:

  • Schotse whisky moet van minimaal 1/3 gerst zijn gemaakt (en bij Single Malt whisky zelfs 100%), Bourbon moet van minstens 51% mais zijn gemaakt.
  • Schotse whisky moet minstens 3 jaar rijpen, Amerikaanse whisky kent deze verplichting niet (behalve Straight Bourbon, die moet minimaal 2 jaar rijpen).
  • Bourbon moet op nieuwe eikenhouten vaten rijpen, Schotse whisky kent deze regel niet.

Amerikaanse whiskey heeft eerder meer overeenkomsten met Ierse whiskey dan met Schotse whiskey omdat:

  • De grondlegging van whiskey in Amerika eerder van Ierse afkomst is dan van Schotse afkomst. Vandaar dat ook Amerikaanse whiskey met -ey wordt geschreven.
  • Ierland zelf ook niet al die Schotse regels heeft zoals minimale rijpingstijd.

Geschiedenis van Amerikaanse whiskey

De geschiedenis van Amerikaanse whiskey is rijk en gaat terug tot de eerste dagen van de Europese nederzetting in Noord-Amerika.

De productie van whiskey in Amerika start in de 17de eeuw toen kolonisten uit Europa hun distillatie kennis meebrachten. Hierop vonden Amerikaanse boeren de manier om hun overtollige granen verhandelbaar te maken.

In de late 18de eeuw ontstonden er nieuwe ontwikkelingen zoals de introductie van de sour mash fermentatieproces door Jacob Spears, en de Whiskey Rebellion dat volgde na de introductie van belasting op whiskey.

Later in de 19de eeuw groeide het maken van whiskey westwaarts, en begonnen distillers te experimenteren met verschillende granen en methoden, wat leidde tot het ontstaan van verschillende stijlen zoals bourbon, rogge en Tennessee whiskey.

Uiteindelijk werd het bestaan van whisky sterk bedreigd door ontwikkelingen in de 20ste eeuw zoals:

  • de Eerste Wereldoorlog
  • de Great Depression
  • de Tweede Wereldoorlog

Het was in de jaren ’50 dat er nog maar een paar whiskymakers waren die de Amerikaanse whisky markt opnieuw leven inbliezen, en nu uitgegroeid zijn naar de meest bekendste whisky producenten ter wereld.