Franse Whisky

Het land van de Cognac en beste destills trouw aan de traditie van whisky. Maak kennis met Franse whisky.

Frankrijk

Whiskymaker sinds: 1987

Distillery’s

Aantal distillery’s: 40

Whisky per jaar

850.000 liter

Whisky uit Frankrijk

Het land van de Cognac kent de hoogste whisky consumptie ter wereld en dan vooral Schotse whisky. En aangezien Frankrijk zelf al een traditie in distillaten kent was het onvermijdelijk dat de Fransen uiteindelijk zelf whisky gingen maken. En dat gebeurde dus ook anno 1987. Met 40 distillery’s laten de Fransen zien whisky zeer serieus te nemen en dat laten we zien met de volgende distillery’s.

Geen berichten gevonden!

Warenghem

Al meer dan 100 jaar vanuit Léguer in Lannion in Bretagne maakt Warenghem elixers en specialiseerde zich vanaf 1919  in vruchten en planten likeuren. Sind 1987 maak Gilles Leizour whisky met een eerste blended malt Armorik. Dankzij een stormachtig en nat zeeklimaat ontleent Armorik haar karakteristieke eigenschappen.

Maison Daucourt

Vanuit het noordoosten van Frankrijk worden de beste gerst en tarwe gebruikt voor de mout van de distillers van Maison Daucourt. Door hun 4 generatie durende traditie in distillaten is Bastille 1789 de eerste whisky die zij maken.

Dankzij het gebruik van kleine Limousin eiken barrels krijgt het karakter van Bastille 1789 een unieke beleving. Deze vaten krijgen hiermee een tweede leven nadat ze gebruikt zijn voor de rijping van Sauternes en sherry.

Glann Ar Mor

De distillery Glann Ar Mor van Martine en Jean Donnay is gelegen in de Tregor regio in Bretagne. Het uitermate milde klimaat met hoge luchtvochtigheid hier maakt dat hun whisky’s zeer karakteristieke eigenschappen kennen. Hun whisky’s bestaan uit peated (Kornog) en non peated (Glann Ar Mor).

Rozelieures

De 5 generaties van Grallet-Dupic in Rozelieures bewaken al hun trots in hun eigen verbouwing van de gerst gebruikt voor hun whisky. Door het gebruik van turfmout heeft de familie een unicum neergezet. Dankzij de lokale eikenhout voor hun barrels hebben zij met alles voor hun single malt kunnen richten op lokale ingrediënten.

Domaine des Hautes Glaces

Het Domaine des Hautes Glaces is een bergboerderij-distilleerderij in de Franse Alpen en ontwikkelt een assortiment single malt producten met een eigen verbouwd graan in de biologische landbouw. De single malts zijn gerijpt op Frans eiken en worden uitgebracht als single malts of als klimatologische jaargangen. Moissons zijn whisky’s van de verschillende percelen van het Domaine geselecteerd uit verschillende wijnjaren. Vulson whisky is afkomstig van rogge.

Brenne

Brenne is opgericht door Allison Parc met een derde generatie Cognac maker op de familie boerderij-distilleerderij in het hart van Cognac. De Brenne is een 100% organische whisky afkomstig van inheemse gerst die ter plaatse wordt gekweekt en gemaakt van water uit de Charente rivier. Brenne is ‘s werelds eerste single malt die uitsluitend gerijpt is in zowel nieuwe Franse Limousin Oak vaten als Cognac vaten.

Guillon

In Louvois bij Reims produceert de Distilleerderij Guillon sinds 1997 de Spirit of Malt op basis van zuiver water dat uit het landgoed stroomt, de dubbele distillatie waarvan alleen de roosterkern wordt bewaard en de rijping in eikenhouten vaten van de Franse wijngaarden.

Menhirs

In 1921 begon de familie Lelay met het distilleren van cider en het extraheren van brandewijn. De huidige generatie kreeg het idee om een boekweit whisky te maken. De Distillerie des Menhirs gebruikt voornamelijk Franse eikenhouten vaten uit de Limousin regio die vroeger Cognac bevatten, nieuwe Bretonse eikenhouten vaten uit de streek van het Brocéliande-woud en oude port en Bourgondische wijnvaten.

Vercors

De Vercors distillery maakt haar organische whisky van de nabije Vercors bronwater en wordt de whisky gerijpt op sequoia hout. Dankzij hun eigen biologische verbouwde gerst maakt dat de whisky dan ook 100% organisch is. De whisky is ontstaan vanuit hun eigen bierbrouwing dat de basis werd als bier distillaat.

Castan

De Castan Distillery begon in 1941 met fruit te distilleren als rondtrekkende “bouilleurs de cru”. Doordat de wijze van deze distillaten die zij gebruikten niet meer bestaat is hun werk ondergebracht als fruit- en whiskydistilleerderij met de eerste whisky gemaakt in 2010. Hun Vilanova Whisky’s zijn limited editions met unieke kenmerken.

Domaine Mavela

Als maker van vruchten brandy en likeur in Aleria met hun eigen verbouw aan grondstoffen zijn zij de eerste whiskymaker op Corsica. Door het gebruik van water van de Col Saint Georges en tweehonderd jaar oude eikenhouten vaten van de grootste Corsicaanse wijnen erft P&M Single Malt dan ook een uniek karakter.