Japanse Whisky

Japan

Whiskymaker sinds: 1936

Distillery’s

Aantal distillery’s: 20+

Whisky per jaar

100 miljoen liter

Whisky uit Japan

Japanse whisky wordt beschouwd als ‘s werelds beste whisky. Door hun unieke en complexe smaken, en exclusiviteit, zijn ze erg populair. Japanse whisky is ook heel herkenbaar in vergelijking met Schotse whisky, alhoewel Japanse distillers hun eigen manieren voor het maken van whisky hebben. Alom zijn Japanse whisky’s wereldwijd erg geliefd.

Soorten japanse whisky

Japanse whisky’s zijn erg vergelijkbaar als het gaat om de soorten die worden gemaakt. Met één uitzondering zijn de soorten gelijik aan de ,meeste andere whisky’s.

Single Malt Whisky

Gemaakt van 100% gemoute gerst en gedistilleerd in een enkele distilleerderij. Gerijpt in verschillende soorten vaten met een complexe en rijke smaak.

Blended whisky

Een mix van verschillende single maltsen graanwhisky’s uit meerdere distilleries. Deze whisky’s zijn zachter en lichter dan single malt whisky, en vaak gebruikt voor cocktails.

Grain whisky

Gemaakt van andere granen dan gerst, zoals maïs of tarwe. Meestal wordt dit gebruikt gebruikt voor blended whisky’s, en heeft een zachtere smaak dan single malt whisky.

Vatted malt whisky

Deze whisky is gemaakt van een mix van single malt whisky’s uit meerdere distilleries. Het wordt gemaakt om zeer unieke en complexe smaken en aroma’s te creëren.

Smaak van Japanse whisky

Japanse whisky’s hebben uiteenlopende variaties afhankelijk van waar en hoe die is gemaakt, maar ze kennen wel overeenkomende eigenschappen. Japanse whisky’s staan bekend om hun balans en complexe smaakprofielen.

Fruitig en bloemig

Japanse whisky’s zijn bloemig en gekarakteriseerd met tonen van citrus, appel en bessen.

Kruidig en rokerig

Japanse whisky’s hebben subtiele rokerige tonen en kruidige aroma’s, zoals Schotse whisky.

Zacht en soepel

De whisky’s hebben een soepele afdronk door zoetigheid, honing, vanille en karamel.

Kenmerken van Japanse whisky

Japanse whisky staat bekend om complexe en verfijnde smaken. Naast deze smaakprofielen zijn Japanse whisky’s kenmerkend door de ontwikkeling zie maken in whisky en de blijvende harmonie waar Japanse whisky’s bekend om staan.

Balans

Japanse whisky’s zijn zeer gebalanceerd en harmonieus van smaak wat ze tot een zeer geliefde whisky maakt wereldwijd.

Kwaliteit

Japanse whisky’s worden volgens tradities gemaakt zoals die ook in Schotland worden gebruikt. Het volgende van de beste kwaliteit en ingrediënten maakt Japanse whisky’s zeer kwalitatief.

Rijping

Japanse whisky wordt vaak gerijpt in eiken vaten, maar kent ook het gebruik van andere soorten zoals bourbon vaten en sherry vaten om unieke smaken te creëren. ook wordt Japans eiken gebruikt voor een nog unieker smaakprofiel.

Ontwikkeling

Japanse whisky producenten zijn bekend om hun innovatieve technieken en experimenten met verschillende graansoorten, gistsoorten en vatrijping.

Authentiek

Japanse whisky’s zijn authentiek en daarmee anders dan Schotse whisky’s. Het verschil zit hem in de traditionele productiemethoden. Veel distilleerderijen in Japan hebben hun eigen unieke stijl en smaken ontwikkeld die onderscheidend zijn van andere landen.

Geen berichten gevonden!

Japanse whisky merken

Japanse whisky’s zijn de afgelopen jaren heel sterk in opkomst, en laten zien whisky van hoge kwaliteit te maken. Met name Suntory is een groot producent met meerdere distilleries. Maar ook de kleinere en oudste distilleries laten zien de whisky traditie in Japan hoog te houden. Met veel internationale erkenning zijn de volgende Japanse whisky’s alom bekend geworden:

 • Yamazaki
 • Hakushu
 • Hibiki
 • Nikka
 • Yoichi
 • Taketsuru
 • Chichibu
 • Mars
 • Kirin
 • White Oak
 • Fukano
 • Akashi

Elk whiskymerk heeft zijn eigen unieke smaak en karakter en staan bekend om hun zachte, delicate en complexe smaken. Het proberen van verschillende Japanse whisky merken helpt je om jouw smaak te exploiteren. En een bezoek aan de distilleries geeft je ook een mooi inzicht in het vakmanschap achter de merken.

Waar moet japanse whisky aan voldoen

Ook in Japan zijn er regels opgesteld waar een whisky aan moet voldoen wil het zich whisky mogen noemen. Hierbij zijn de volgende regels van toepassing:

Kwaliteit

De whisky en producent moet bekend zijn bij de overheid zodat die de kwaliteit blijvend kan waarborgen.

Herkomst

De whisky moet worden geproduceerd en gerijpt in Japan, ingrediënten mogen van buitenaf komen.

Ingrediënten

Japanse whisky moet worden gemaakt van gemoute gerst, andere graansoorten dienen vooral als aanvulling.

Rijping

De whisky moet minimaal drie jaar rijpen in houten vaten met een maximale capaciteit van 700 liter. 

Botteling

De sterkte van de whisky moet ten minste 40% alcohol zijn wanneer die op fles gaat.

Geen berichten gevonden!

Geschiedenis van Japanse whisky

Masataka Taketsuru reisde naar Schotland om de productie van whisky te leren. Toen hij in 1920 terugkeerde naar Japan ging hij aan de slag bij de Suntory distillery om de productie van hun eerste whisky op te zetten. Taketsuru besloot later om zijn eigen distillery Yochi op te richten.

in 1969 werd de Miyagikyo distillery opgericht en gaf het startschot voor andere distilleries om ook whisky te produceren. En al snel werd Japan bekend als een producent van hoogwaardige whisky’s.

De Japanse whisky industrie groeide sinds de jaren ’90, en begonnen Japanse distilleries verschillende internationale prijzen te winnen. Sindsdien zijn Japanse whisky’s een populaire keuze onder whisky liefhebbers wereldwijd.