Nederlandse Whisky

Eeuwenlange distilleer traditie van Nederlandse bodem die de hoogste kwaliteit vakmanschap aan whisky brengt.

Nederland

Whiskymaker sinds: 1998

Distillery’s

Aantal distillery’s: 15

Whisky per jaar

100.000 liter

Whisky uit Nederland

Met 500 jaar aan distilleer geschiedenis mag Nederland zich rijk noemen aan deze tradities. Alhoewel whisky maken pas een paar decennia in Nederland wordt gedaan mogen deze whisky’s er ook echt zijn en worden ze op grote als ook kleine schaal geproduceerd.

Zuidam Distillers

De Zuidam distillers is een jonge distillery dat bekend staat om zijn jenever dankzij de ervaring die bij de Kuyper werd opgedaan. Zuidam produceert sinds 1998 Millstone whisky en is daarmee samen met Fryske Hinder de pionier van het whisky maken in Nederland.

Us Heit Distilleerderij

De Friese distiller Us Heit dat begon als bierbrouwer maakt de meest bekende whisky van Nederland, de Fryske Hinder. Deze whisky is sinds 2007 op de Nederlandse markt uitgebracht.

Kalkwijck Distillers

Kalkwijck Distillers maakt een variëteit aan sterke dranken waaronder Eastmoor Whisky dat in kleine batches uitkomt. Hier verbouwen zij hun eigen graan op eigen grond rondom de distillery.

Stokerij Sculte

Stokerij Sculte staat bekend om de Twentse Whisky uit Oostmarsun. De whisky is populair in de eigen regio. Wat de whisky uniek maakt is de rijping op 200 jaar oude Twents eikenhout.

Distilleerderij Alambik

De Groningse distillery Alambik maakt hun distillaten van lokale ingrediënten, of verwijzend naar de cultuur of geschiedenis van het Oldambt onder de naam Ommelander.

Tweekoppige Phoenix

Als de whisky maker van de Zaanstreek maakt De Tweekoppige Phoenix als distiller prijswinnende jenevers en sinds 2015 Vink Whisky.

De Lepelaar

Landgoed de Bonte Belevenis is van oudsher een lokale distillery en maakt sinds 2009 onder hun naam De Lepelaar hun whisky Texelse Whisky welke beschikbaar wordt gemaakt op basis van een crowdfunding certificaat.

Graanbranderij De IJsvogel

Graanbranderij de IJsvogel bestaat sinds 1993 in Arcen waar ze sinds 2012 whisky maken.

Beek Spirits

Net zoals vele whisky makers is Beek Spirits een multi distillery dat Beek Whisky aan hun arsenaal heeft toegevoegd.

Wat maakt Nederlandse whisky uniek

Nederland is niet zomaar een whisky producerend land. Alhoewel dit pas 30 jaar in de maak is heeft Nederland met bijna 500 jaar aan distillers kwaliteit een stevige indruk achtergelaten op de rest van de wereld. Zelfs zodanig dat Schotse whisky huizen die de Schotse whiskymarkt leven hebben ingeblazen hun distillers kwaliteiten afgekeken bij de Nederlandse jenever makers.

De whisky distillers in Nederland zijn vooral gebaseerd op kleine initiatieven met lokale ingrediënten van eigen bodem of bestaan uit een lange historie aan distillers kennis en ervaring van grote likeur en jenever distilleries die daarmee directer verfijndere whisky kunnen maken.

De combinatie van producten van eigen bodem en kennis van kwaliteit in het distillatieproces is wat Nederlandse whisky zo uniek maakt en daarmee een uitstekende aanvulling zijn op elke whisky collectie en proeverij.