Bourbon Whiskey

Soort

bourbon

Specificatie

Amerikaans virgin oak

Grondstof

min. 51% mais

Wat is bourbon?

Bourbon is een Amerikaanse whiskey gemaakt van een moutbeslag van ten minste 51% mais en kent geen minimale rijpingstijd. Bourbon is zoeter dan de meeste whisky’s en heeft een rokerige smaak. Ook de Amerikanen kiezen voor de naam whiskey met -ey vanwege de oorsprong van Ierse immigranten in Amerika die whisky zijn gaan maken.

Waar komt Bourbon vandaan

De Bourbon County in Kentucky waar de whiskey is ontstaan heeft de naam voor dit type whisky gegeven. Veel Ierse en Schotse immigranten kwamen naar Amerika en begonnen ook daar hun whisky te maken. Eerst werd dit gedaan in Maryland en Pennsylvania maar zij vertrokken naar het zuiden toen de belasting daar werd verhoogd.

Doordat mais bekend is als grondstof voor whisky, maar niet als hoofdbestanddeel, en in Amerika een overschot aan mais is, werd dit de basis voor wat later Bourbon zou gaan heten. Pas vanaf 1840 is de naam “Old Bourbon” in gebruik genomen en algauw volgde er een aantal maatstaven voor het maken van Bourbon.

Bourbon standaarden

In 1897 kwamen er standaarden voor het maken van Bourbon. Doordat er vele whisky’s werden geproduceerd die als whiskey door moesten gaan en eigenlijk geen whisky genoemd kon worden zijn de Federal Standards of Identity for Bourbon opgenomen in de Amerikaanse wet. Zodoende werd het maken van whisky onder toezicht gebracht van de overheid.

Regels voor het maken van Bourbon

 • De whiskey mag alleen Bourbon heten als de whiskey in Amerika is gemaakt
 • Het moet van ten minste 51% mais gemaakt worden
 • Er mogen geen geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd worden
 • De whiskey mag alleen rijpen op nieuwe eikenhouten vaten
 • De nieuwe eikenhouten vaten mogen maar 1 keer gebruikt worden
 • Straight Bourbon moet ten minste 2 jaar rijpen
 • De whiskey mag maar uit 1 distillery komen
 • De whiskey mag maar uit een enkele seizoen bestaan
 • Tijdens het distilleren mag de whiskey niet hoger zijn dan 80% alcohol
 • Op het vat mag moet de whisky minimaal 62,5% alcohol bevatten
 • Bourbon moet minimaal 40% alcohol op de fles bevatten

Soorten Bourbon

Bourbon kent twee hoofdsoorten ongeacht de gebruikte grondstoffen; Straight Bourbon en Blended Bourbon. Het verschil tussen deze twee soorten is dat ondanks dat er geen verplichte rijpingstijd is, een Straight Bourbon minimaal 2 jaar moet rijpen. Een Blended Bourbon, die van ten minste 51% Straight Bourbon gemaakt moet zijn, mag geblend worden met andere dranken en geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd krijgen.

Gekarameliseerde Bourbon

Doordat de eikenhouten vaten geroosterd worden voor de rijping, heeft dit een sterke invloed op de smaak van de Bourbon. Het gebrande hout aan de binnenkant van de vaten karameliseren de suikers van het eikenhout en geeft de whiskey hierdoor een karamelachtige smaak.

Er zijn ook bekende Amerikaanse whiskey’s die geen Bourbon zijn zoals Jack Daniel’s. Alhoewel beschouwd als een Bourbon betreft het een Tennessee Sour Mash doordat het wordt gefilterd door esdoorn houtskool.

Veelgestelde vragen over Bourbon

 • 1. Wat is het verschil tussen Bourbon en whisky?

  Bourbon wordt gemaakt van ten minste 51% maisbeslag waar Schotse whisky van 100% gerstemout moet zijn gemaakt en whisky anderzijds van ten minste 30% gerstemout moet zijn gemaakt. Ook het gebruiken van alleen virgin oak is een sterk verschil.

 • 2. Waarom schrijft men Bourbon whiskey met -ey?

  Net zoals de Ierse whiskey gebruikt men in Amerika de naam whiskey door de invloeden van Ierse whiskey makers die als immigranten naar Amerika kwamen. De Ieren willen door de naam anders aan te geven, aanduiden dat hun tripple gedistilleerde whiskey van betere kwaliteit is dan de Schotse dubbel gedistilleerde whisky.

 • 3. Waar komt de naam Bourbon vandaan?

  Er gaan verschillende verhalen, maar een vast gegeven is dat de naam Bourbon van de Franse adellijke familie Bourbon vandaan komt en zich als naam heeft gevestigd in Amerika zoals o.a. de benaming van Bourbon County.

 • 4. Hoe smaakt Bourbon?

  Bourbon heeft de eigenschappen te smaken naar karamel, vanille en een lichte rokerigheid. Dit komt vooral door het eenmalig gebruiken van virgin oak barrels die aan de binnenkant geroosterd zijn.

 • 5. Wat is de minimale rijpingstijd voor Bourbon?

  Alhoewel er geen standaard is hiervoor moet een Straight Bourbon minstens twee jaar rijpen. Daarnaast moet elke Bourbon dat minder dan vier jaar heeft gerijpt het aantal rijpingsjaren vermelden op het etiket.

 • 6. Moet Bourbon in Kentucky gemaakt worden?

  Alhoewel het grootste deel van de whiskey in Kentucky gemaakt wordt is het geen eis voor een Bourbon om in Kentucky gemaakt te worden.

 • 7. Kan Bourbon buiten Amerika gemaakt worden?

  Nee, volgens de federale normen is Bourbon whiskey een “onderscheidend product van de Verenigde Staten” en mag het woord “Bourbon” niet gebruikt worden om een whisky (of andere drank) uit een ander land aan te duiden.

 • 8. Is Bourbon erkend als whiskey in andere landen?

  Bourbon wordt wereldwijd gezien als een whiskey zolang deze maar voldoet aan de minimale eisen van 3 jaar rijping.

 • 9. Wat betekent “bottled in bond”?

  Bottled in bond is een vermelding op het etiket dat een gedistilleerde drank voldoet aan de wettelijke voorschriften die zijn opgenomen in de ‘Standards of Identity for Distilled Spirits’ van de Amerikaanse overheid. Hierbij moet het distillaat door één distillery gemaakt zijn, uit een batch van hetzelfde seizoen zijn gemaakt en minstens vier jaar hebben gerijpt in een federaal douane-entrepot onder toezicht van de Amerikaanse overheid.

Bourbon whiskey kopen

Net zoals veel gangbare en meest gedronken whisky’s is bourbon whiskey alom verkrijgbaar. Het is één van de meest geconsumeerde whisky’s omdat deze vaak ook in de lagere prijsklasse ligt rondom € 20,- a €25,-. Alle slijterijen en drankenwinkels hebben deze altijd in de aanbieding. Bekijk hier de meest populaire Bourbon.