Indiase Whisky

Het meest warme en tropische land dat whisky produceert met het hoogste volume angel share.

whisky uit India

India

Whiskymaker sinds: 1943

Distillery’s

Aantal distillery’s: 10

Whisky per jaar

1.5 miljard liter

Whisky uit India

Het whiskyland met het meest warme en tropische klimaat produceert single malts van kwaliteit. Het klimaat zorgt voor een snelle rijpingsprocess waarmee dezefde kwaliteit whisky wordt gemaakt waar een Europese whisky jaren over doet. Maar het zorgt ook voor een enorme hoeveelheid angelsshare van 12% dat in de miljoenen liters per jaar loopt.

Amrut Distillery

Amrut is de eerste whisky distiller in India sinds 1948. Alhoewel veel van hun whisky blends waren van Schotse whisky vermengd met de Indiase whisky gedistilleerd uit suikerriet, zijn ze gestopt met deze manier van whisky maken. Zij richten zich alleen nog op single malt whisky’s waarmee zij de toon zetten voor het nieuwe whisky maken in India.

Amrut Indian Whisky

Rampur Distillery

Rampur Distillery is de eerste en grootste distillery van Radico Khaitan en begon in 1943 likeuren te maken maar pas in 1995 begonnen ze whisky te maken met de merken 8PM, Whitehall, After Dark en Regal Talons. Met de Rampur single malt is er gebroken met de traditie van Indian whisky en is de stap gemaakt naar serieuze single malts.

Rampur Indian Whisky

John Distillery

Sinds 1996 maakt John Distillery’s whisky blends met hun merk Original Choice wat snel populair werd. Maar het is pas sinds 2008 gaan richten op single malt whisky met Paul John single malt die goed werd ontvangen. Gedistilleerd in pot stills en gerijpt op American oak.

Paul John Indian Whisky

United Spirits

United Spirits is een coöperatie van Indiase whisky makers ontstaan uit die in 1885 begonnen met het importeren van likeuren en tabak. In 1968 maakte zij zelf hun eerste whiskymerk McDowell’s No.1. Nadat zij Shaw Wallace Distillery’s overnamen (Royal Challenge, Antiquity) is een fusie ontstaan met andere distillery’s o.a. Herbertson (Bagpiper) onder de naam United Spirits. United Spirits maakt nu onderdeel uit van Diageo India met de volgende Indiase whiskymerken: McDowell’s No.1, Antiquity, Bagpiper, Royal Challenge, Signature.

McDowell's Indian Whisky

Seagram Manufacturing

Seagram is een Canadese distiller dat wereldwijd op locatie whisky maakt o.a. in India voor de lokale markt. Inmiddels valt Seagram onder Pernod Ricard en bevat deze de volgende whiskymerken: Blenders Pride, Royal Stag en Imperial Blue.

royal Stag Indian Whisky

ADS Spirits

ADS Spirits is een distillery dat sinds 2010 is opgericht met als doel de beste graandistillaten te creëren. Hun whisky’s zijn vooral de Indian blends Royal Green, The Generation en Double Blue maar ook een grain whisky Episode.

The Generation Indian Whisky

Mohan Meakin

Mohan Meakin bestaat uit meerdere brouwerijen en distillery’s. Het begon in 1855 met Dyer Breweries waarmee dit de eerste bierbrouwer in Azië werd. Sinds 1949 is dit zich verder gaan ontwikkelen in likeur distillaten met Old Monk rum en later whisky. Mohan Meakin produceert de volgende Indian whisky’s: Colonel’s Special, Summer Hall, MMB, Golden Eagle, Top Brass.

Ocean King Distillery

Ocean King heeft is in 2003 opgericht als een veelzijdige distillery met o.a. Celia single malt peated whisky, O’Henry blended grain malt en Kind Edgar blended grain malt.

Khoday Distillery

Khoday India is een veelzijdige onderneming dat werkzaam is meerdere industrieen. In 1965 is de Khoday Distillery opgericht en bracht in 1967 Red Knight als eerste whiskymerk naar buiten, opgevolgd door Peter Scot whisky in 1968. Beiden zijn Indian Blended Malts.

Peter Scot Indian Whisky

De Indiase whiskyproductie is enorm en wordt met name voor het eigen publiek gemaakt omdat de whiskyconsumptie in India heel hoog ligt. Dit zorgde ervoor dat het lang heeft geduurd voordat de whisky’s naam gingen krijgen buiten India. De productie regelgeving van whisky is enigszins laks te noemen omdat de whisky daar vooral van alcohol gedistilleerd uit suikerriet wordt gemaakt. De industrie behoefde zich niet aan de Schotse whiskyregels te houden vooral omdat er geen aandacht voor de alcohol productie industrie was en omdat het een traditie was om alcohol uit andere grondstoffen te distilleren omdat graan niet werd toegestaan voor alcoholconsumptie te dienen.