Whisky Karaf

Whisky bewaren op de fles of in een karaf is de vraag dat altijd gesteld wordt. Wat is het idee om whisky zo te bewaren en wat voor toegevoegde waarde heeft een whisky karaf eigenlijk?

Whisky is een drank dat heel goed lang te bewaren is maar is helaas beïnvloedbaar waardoor de kwaliteit van de whisky achteruit kan gaan. Een goed alternatief hiervoor is de whisky op karaf zetten.

3 voordelen van een whisky karaf

Whisky overzetten op karaf om whisky goed te houden is een goede reden om een whisky karaf aan te schaffen. We noemen hier de 3 beste redenen om een whisky karaf te gebruiken.

1. Een whisky karaf sluit beter af

Een whiskyfles kan whisky goed houden maar is afhankelijk van de kwaliteit van de afsluiting ervan. Doorgaans worden whisky flessen staand bewaard waardoor de kurk niet bevochtigd wordt en gaat uitdrogen. Hiermee verliest de kruk diens functie om de fles goed af te sluiten. Daarbij komt het ook vaak voor dat de kurk afbreekt bij het openen van de fles.

Een goede whisky karaf heeft een luchtdichte stop waarmee de whisky steriel blijft van invloeden van buitenaf. En je krijgt de karaf ook makkelijker open dan een fles met een uitgedroogde kurk.

2. Zuurstof in de fles doet de kwaliteit van de whisky achteruit gaan.

Wanneer een whiskyfles leger raakt komt de overgebleven whisky bloot te staan aan meer zuurstof in de fles. Dit zorgt voor oxidatie van de whisky waarmee de kwaliteit ervan achteruit gaat.

Een whisky karaf met een kleinere inhoud dan de fles komt dan goed van pas zodat de resterende whisky in de karaf minder zuurstof in de karaf heeft en dus langer de kwaliteit blijft behouden.

3. Whisky karaffen zijn er voor de show

De meest voorkomende reden waarom een whisky karaf wordt gebruikt is omdat het mooi oogt. Het straalt klasse uit en dat is waarom je vaak ziet dat whisky karaffen bij rijke mensen op een dressoir staan. Je ziet dit ook veel in Amerikaanse films, het is allemaal voor de show.

Kristallen whisky karaf

Eén van de invloeden op de kwaliteit van de whisky is de lichtdoorlatendheid van het glas. Ooit werden whisky flessen alleen van wit glas gemaakt wat zorgt voor veel licht doorlatendheid wat de kwaliteit van de whisky aantast. Hierdoor hebben veel whiskyflessen tegenwoordig een donkergroene kleur om dit tegen te gaan. Maar helaas is wit glas het goedkoopst en dus nog veel gebruikt.

Een kristallen whisky karaf kan de invloed van daglicht tegengaan omdat kristalglas de eigenschap heeft om lichtbundels te breken (zoals je dat ziet bij een diafragma). Maar een whisky karaf zal van wit glas moeten zijn omdat het ook een show functie heeft wat beter te bereiken is met wit glas om de whisky te tonen. En hoe doe je dit beter dan met een kristallen whisky karaf? Een kristallen whisky karaf maakt de uitstraling nog chiquer.

Whisky decanter

Voor de meer frequente whisky drinkers is een karaf ook functioneel goed om whisky mee over te zetten om als decanter te werken. Wanneer whisky uit de fles wordt geschonken heeft nog wat werk nodig om de whisky op gang te krijgen ofwel op adem te komen.

Het overschenken van whisky op karaf doet de whisky bij het overschenken al op gang komen en ademen doordat bij het overschenken veel zuurstof bij de whisky komt dat de whisky doet ademen en aroma’s sneller vrijkomen. Hiermee schenk je dus whisky dat al op adem is gekomen.

Whisky karaf kopen

Afhankelijk wat je wilt als whiskydrinker kun je bekijken of een whisky karaf handig is om te hebben of dat je dit alleen maar voor de show wilt hebben. Hoe dan ook, als je een whisky gaat kopen kun je dit doen met de volgende vraag.

Hoe vaak haal je een fles whisky in huis?

Als je amper een fles whisky in huis haalt en je drinkt niet vaak dan is de kans groot dat een halflege fles nog heel lang op de plank blijft staan waarmee langdurig veel zuurstof de whisky beïnvloed. Dit is een goede reden om halverwege de fles de whisky over te schenken naar karaf.

Drink je vaker whisky van hetzelfde soort dan is de duur van de whisky bewaren op de fles ook niet heel lang. Hiermee hoef je niet noodzakelijk een karaf te hebben.

Wanneer je veel verschillende whisky’s drinkt dan is de gemiddelde duur dat je een whisky op de fles houdt wat langer. Maar om nou voor elke fles een aparte whisky karaf aan te schaffen is misschien iets te veel van het goede. Bedenk dan dat er ook andere alternatieven zijn om whisky goed te houden:

  • bewaar whisky op de fles afwisselend liggend en staand, zo blijft de kurk bevochtigd maar ook weer niet te langdurig om kurk rotting tegen te gaan
  • bewaar whisky op een donkere plek waarmee veel daglicht wordt vermeden
  • bewaar whisky op een ideale temperatuur van 15 – 18 graden