Deense Whisky

Het meest organische whiskyland van Europa! Whisky van de meest natuurlijke producten.

Denemarken

Whiskymaker sinds: 2005

Distillery’s

Aantal distillery’s: 20

Whisky per jaar

100.000 liter

Whisky uit Denemarken

Na het wegvallen van de Cloc distillery in 1974 is Denemarken whiskyloos geworden. Dankzij de inzet van Stauning en Braunstein is Denemarken weer gaan opbloeien als whiskyland en kent Denemarken nu 15 vertegenwoordigers in de whiskyproductie.

Stauning Whisky

Hoe 9 vrienden er samen voor zorgde dat hun passie voor whisky maken als hobby uitgroeide tot de meest gerespecteerde Deense whisky. Sinds 2006 is de productie gestart van hun eerste batch die in 2012 werd opgeleverd. Dankzij een investering van Diagio heeft de distillery nu voldoende capaciteit om op volume te produceren en zijn meerdere whisky’s toegevoegd aan hun portfolio.

Braunstein

De broers Claus en Michael Braunstein namen in 2004 een Duitse micro bierbrouwerij over en verhuisden de werkplaats naar Denemarken waar ze in 2006 de productie van bier begonnen. In 2007 volgde de stap naar de distillery waarmee ze in 2010 hun eerste Library Collection whisky uitbrachten.

Thy

Er zijn maar weinig distillery’s die de productie van alle ingrediënten volledig in eigen beheer hebben. Zo ook de Gyrup familie boerderij dat zich al 8 generaties bezig houd met het cultiveren van organische land- en streekproducten. De eerste whisky werd in coöperatie gemaakt met Nordisk Brænderi en kent een serie aan rijke organische whisky’s sinds de start in 2010.

Vingården Lille Gadegård

Voor de wijnmaker van Vingården lag het voor de hand dat de verbouw van hun moutgerst ten goede kon komen voor het maken van whisky naast hun brandy. In 2005 is de whiskyproductie begonnen en werd na 3 jaar rijping de eerste flessen gebotteld in 2009.

Nyborg distillery

In 1997 kochten de broers Niels en Nicolai Rømer de Ørbæk brouwerij om de eerste biologisch bier te brouwen. Met deze visie zijn zij ook begonnen met het maken van organische whisky wat later de Nyborg distillery werd.

Fary Lochan

Jens-Erik Jørgensen wilde een Deense whisky maken die uniek was. In 2009 maakte hij zijn allereerste vat single malt whisky. De kracht zit hem vooral in de botanische beginselen van de distillery. Door de mout op brandnetels te stoken krijgt de whisky zijn uiterst unieke karakter.

Trolden

De distilleerderij produceert whisky volgens hetzelfde principe als ons hun speciaalbier, alleen met de beste kwaliteit. Hierbij leeft Trolden de Schotse whisky wetten door rijping van ten minste 3 jaar op eikenhouten vaten en op basis van Deense gerstemout. Met name de First-Fill Bourbon en ex-sherry leveren de hoogste kwaliteit whisky. In 2014 werd hun eerste single malt uitgebracht.

Nordisk Brænderi

De Nordic Distillery is opgericht door Anders Bilgram die het distilleer vak heeft opgedaan tijdens zijn reizen in Duitsland en Rusland en heel Scandinavië. De micro distillery produceert handgemaakte premium distillaten en alhoewel whisky maar een klein deel beslaat van de totale afzet wordt deze steeds belangrijker naast hun rum en gin. De Special Edition No. 1 whisky is in 2010 voor het eerst op vat gelegd en kent een rijpingstijd van 3 jaar.

Brænderiet Limfjorden

De distillery kreeg in 2013 het leven ingeblazen in Mors waar de eerste whiskyproductie werd gestart met een eerste oplage in 2016. Dankzij de verhuizing in 2018 naar Limfjord is het water van de Limfjord, naast de sherry casks, een extra eigenschap aan het karakter van de whisky geworden.

Aarhus Bryghus

Deze biermaker, sinds 2005, heeft in 2012 met een experiment in bier distillaat een basis gelegd van wat hun eerste whisky zou worden. The Spirit of Aarhus begint als een zwaar bier van 11% wat gedistilleerd wordt en daarna 3 jaar rijpt op cognac vaten.

Copenhagen distillery

De Copenhagen distillery is een kleine distilleerderij met diverse spirits in haar portfolio. Sinds de oprichting in 2014 is hun First Edition single malt een collectorsitem die in kleine oplagen en bottelingen worden geproduceerd. De whisky is licht gerookt en wordt gemaakt van lokale gerstemout en rijpt 3 jaar op Europees eiken.

Mosgaard distillery

De Mosgaard distillery, opgericht in 2015, maakt uitsluitend organische distillaten in gin en whisky. De 3 jaar durende rijping wordt gemaakt op American oak, sherry en port vaten. Door het ecologische perspectief zijn alle ingrediënten en middelen puur organisch en wordt hergebruik gestimuleerd.

Ærø Whisky

Als startende whiskymaker in 2013 heeft Michael Nielsen Ærø Whisky laten groeien tot een serieuze distillery waar uitsluitend gewerkt wordt met lokale producten van het eiland Ærø. Elke fles whisky heeft, dankzij de trots op de lokale ingrediënten, notities over de herkomst van elk ingrediënt.

Knaplund distillery

Een oud schoolgebouw en het outdoor leven in Denemarken is de plek voor mensen om te genieten bij Knaplund. Met het outdoor leven en geïnspireerd door amerikaanse whisky maakt Karl Povlsen series aan gin, whisky en moonshine.

Søgaard Distillery

De Søgaard distillery maakt onderdeel uit van de Søgaard bierbrouwerij sinds 2018. Na de gerst oogst van 2018 werd de Windblow whisky serie productie gestart in 2019 en zal na 3 jaar rijping op American oak gebotteld worden.