Blog

Afgelopen zaterdag was het tijd voor de 12de editie van Whisky in Leiden. En dat konden we niet voorbij laten gaan. Zelf kom ik al jaren bij de organisator in hun slijterij in Leiden, maar ook vooral online op hun webwinkel whiskysite.nl.

Jack Lolkes de Beer, die de whiskywinkel is begonnen als onderdeel van slijterij de Druiventuin, is hun toenmalige proeverij avonden gaan omvormen naar een avondvullend whisky festival. Nu met de 12de editie is het een van grotere whisky festivals van Nederland.

Ook dit jaar bracht Whisky in Leiden weer een festival botteling uit. Dit keer is er gekozen voor Mull’s Finest 10 Years Old 2014 Mystery Malt Murray McDavid.

In het voorbijgaan aan vele whiskysoorten, kwam ik toch weer een hele bijzondere serie tegen van Bruichladdich. Deze kent een paar mooie uitgaven waarmee ze helemaal terug zijn gegaan naar oorspronkelijke en lokale gerst.

De Islay Barley waarmee ze alleen lokale gerst van de Islay hebben gebruikt.

De Bere Barley waarmee ze hun originele gerstsoort opnieuw hebben gekweekt.

De Organic Barley waarmee ze duurzaam hun gerst verbouwen.

Nederlandse whisky

Door de jaren heen zijn veel Nederlandse whisky initiatieven ontstaan en zijn er een groot aantal merken zeer gewaardeerd bij het Nederlandse en internationale publiek. Geen wonder dat Cley in de afgelopen Whisky Awards goed in de prijzen viel

Helaas krijgen niet alle Nederlandse merken en initiatieven de volledig aandacht die ze zouden mogen krijgen. Hiervoor maken de Dutch Whiskyteers zich sterk, die ook dit jaar op het festival aanwezig waren.

Het Nederlandse whiskymerk dat mijn aandacht trok op dit festival is Oer Frsysk. Het initiatief van Jelle Sixma en Pat Zijlstra, die lokaal vanuit hun eigen oogst whisky maken, krijgt steeds meer de aandacht. Ze staan door hun aanwezigheid op de grote whisky festivals ook vaker in belangstelling en waren al eerder te zien in Groningen en Alkmaar. Ze maken hun uitgaven in batches waarop je kan inschrijven. Tot op hebben ze de volgende uitgaven gebotteld:

  • Oerfrysk Single Malt 1e editie, PX sherry cask, 41%, (3 jaar) gebotteld 2023
  • Oerfrysk Single Malt 2024, Olorosso sherry cask, 41%, gebotteld 2024
  • Oerfrysk Peated Single Malt, Bourbon cask, 41%.

aHoe word je brand ambassador?

Veel standhouders en brandambassadors maken je festival belevenis geweldig maken. Niet alleen met de juiste whisky’s om te proeven, maar ook met de beste verhalen.

Er is niemand anders hier beter in dan meesterverteller Tony van Rooijen, brand ambassador van Glenfiddich, voor als je echt op het puntje van je stoel wilt zitten. Maar onze festival belevenis werd toch compleet gemaakt met het verhaal van Mark Rannoch, brand ambassador van Bladnoch. 

Heden ten dage is de whiskymarkt enorm gegroeid, zelfs zodanig dat er veel whiskymerken niet goed op de kaart staan omdat ze niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben doordat ze onvoldoende gerepresenteerd zijn.

Het is daarom voor whiskymerken belangrijk om sterk aanwezige whisky influencers en publieke enthousiastelingen te benaderen om door hen het merk onder de aandacht te brengen.

Die les heeft Mark goed begrepen door zelf aan Bladnoch te vragen hun brand ambassador te worden. En de rest is geschiedenis, hij werd hun brand ambassador.

“Als bartender schonk ik in onze bar een whisky proefavond, door Bladnoch georganiseerd, maar er was geen vertegenwoordiger van hun aanwezig. Dus heb ze gevraagd waarom ze die niet hadden.”

 

De grote les die we deze editie hebben geleerd is: hoeveel whiskymerken zijn nog onvoldoende gerepresenteerd? Zowel Nederlandse als internationale merken, die we nog niet of onvoldoende hebben leren kennen.