Whisky pipet

Het bekende gezegde “whisky drink je niet, die proef je” mag zeker een leidraad zijn voor wat whisky proeven mag inhouden maar soms werkt de whisky niet helemaal mee om proefbaar te zijn. Het is dan niet ideaal om de whisky te nemen zoals die is, en dus zal de whisky een beetje hulp nodig hebben zoals het toevoegen van een paar druppels water met een whisky pipet.

Whisky pipet gebruiken

 

De belevenis van een whisky kan soms verborgen blijven waardoor de smaak en de aroma’s van de whisky niet tot zijn recht komt. Dit gebeurt om verschillende redenen wat deels ligt aan de eigenschappen van de whisky en de ervaring van de whisky proever. Met het toevoegen van een paar druppels water door middel van een whisky pipet zal de whisky gaan leven of drinkbaarder zijn voor de proever.

 

De whisky is gesloten

 

Het gebeurt dat whisky’s, hoe goed ze ook mogen zijn, een gesloten karakter hebben. Hierdoor willen de aroma’s maar niet vrijkomen waardoor de smaakbelevenis stokt. Dit gebeurt veel bij zeer jonge whisky’s die met een korte rijping hun karakteristieke eigenschappen niet ineens blootgeven. 

 

Met een paar druppels water in de whisky gaan de watermoleculen wrijven met de alcohol moleculen waardoor chemische verwarming ontstaat waarmee de whisky aroma’s sneller vrijkomen en daarmee de whiskybelevenis sneller tot stand komt.

 

De whisky heeft een hoog alcoholpercentage

 

Een andere veel voorkomende reden waarom waterdruppels met een pipet toegevoegd moet worden aan de whisky is omdat de alcohol smaak overheerst. Dit is vaak het geval bij cask strength whisky’s waarbij een alcoholpercentage van 50% – 60% normaal is. Dit kan dus de smaak belevenis bij drinker in de weg zitten omdat men eerst door de laag van alcohol heen moet proeven.

 

Met het toevoegen van een paar druppels water bereik je dan twee dingen. Ten eerste komen de aroma’s sneller tot bloei wat de alcoholsmaak gaat overtreffen en je verlaagt ook het alcoholpercentage een beetje waardoor die smaak vervaagt om veel meer de aroma’s tot je te laten komen.

 

Beginnende whisky drinker

 

Een ervaren whisky drinken snapt een whisky veel sneller en kan sneller tot de ontleding van de whisky komen wat betreft smaak, aroma, structuur en ingrediënten. Bij een beginnende whisky drinker zal het veel wennen zijn om tot dat punt te komen.

 

Wanneer een beginnende whisky drinker vele soorten whisky’s wilt proeven dan zal de smaak van alcohol en scherpte heel overheersend zijn, ook al gaat het om een toegankelijke whisky. Door een paar druppels water toe te voegen zal een whisky dus sneller begrepen worden dankzij het open gaan staan van de whisky. Op die manier zal een beginnende whisky drinker de whisky kunnen onthouden wanneer die de whisky ooit nog eens een keer gaat drinken maar dan zonder toevoeging van water. 

 

Whisky proeven is dus ook vooral een kwestie van whisky belevenis onthouden waardoor de zijwieltjes zoals waterdruppels toevoegen op den duur niet meer nodig zijn.

Op zoek naar een manier om water te druppelen in je whisky? Bekijk het grootste online assortiment whisky pipetten.

Hoe gebruik je een whisky pipet?

 

Een pipet gebruik je dus om waterdruppels toe te voegen aan de whisky, maar enige voorzichtigheid is wel geboden. De whisky moet niet verwaterd worden omdat het de unieke smaak doet afnemen. 

 

Bij proeverijen staat er meestal een whisky waterkan klaar met water erin en een paar pipetten erbij. Hierbij pas je het gebruik van de whisky pipet als volgt toe:

 

  • houd de pipet bij de kop vast en knijp erin
  • steek de pipet in het water en laat de kneep op de knop los
  • de pipet zuigt zich nu automatisch vol met water
  • hou de pipet, gevuld met water, boven het whiskyglas
  • knijp zachtjes in de kop van de pipet zodat er druppels water uitkomt

Het belangrijkste nu is de hoeveelheid druppels die je moet gebruiken. Te weinig druppels zal niet het gewenste effect geven en te veel druppels doet de whisky bederven. Dus begin met 2 of 3 waterdruppels toevoegen aan de whisky en proef de whisky opnieuw om te zien of het gewenste effect al bereikt is. Zo niet doe er dan nog een keer 2 – 3 waterdruppels bij. Dit is meestal het maximale want als je door blijft gaan is er weinig meer over van het karakter van de whisky. Je wilt voorkomen dat de whisky veel te zacht en te mild wordt.

 

Whisky pipet kopen

 

Whisky pipetten komen er in soorten en maten maar meestal heb je al voldoende aan een goedkope plastic water pipet die je voor een paar euro als setje van 5 of 10 kunt kopen. Het is maar een hulpmiddeltje dat geen extravagantie nodig heeft. Maar toch zijn er zeer luxe varianten hierin die van glas zijn gemaakt.

Water pipet

Bestel de goedkoopste whisky pipetten zoveel als je wilt. Onze tip is om een bundel te kopen want pipetten gaan niet heel lang mee, vooral als je ze ook gebruik voor andere vloeistoffen.

Angel Share pipet

Eén van de meeste luxueuze uitgaven van whisky pipetten zijjn de glazen pipetten van Angel Share. Met deze whisky pipet maak je jouw whisky proeven en schenken set compleet.