Glencairn Whisky Glazen

Het Glencairn glas is niet meer weg te denken uit de wereld van whisky drinken. Waar het begon als een copita glas waar distillers hun distillaten mee testen werd het Glencairn glas het kortere model waarmee dat glas de robuuste old fashioned glas ging vervangen als het standaard model whisky proefglas.

Het Glencairn glas werd van origine ontworpen door Raymond Davidson maar is 20 jaar later pas met samenwerking van de grootste whisky distillers in Schotland echt gemaakt en op de markt verschenen.

De 5 kenmerken van het Glencairn glas

De combinatie van het copita glas en de robuustheid van de old fashioned glas maakt dit het ideale whisky proefglas om de volgende voordelen:

 

  1. het glas is stevig vast te houden vanwege zijn sterke basis
  2. de hals in het glas laat de aroma’s in het glas blijven
  3. de bol vorming maakt het glas geschikt om whisky mee te zwenken in het glas
  4. de opening van het glas is is groot genoeg om de neus erin te steken en klein genoeg om de aroma’s te behouden
  5. de korte lengte van het glas maakt het geschikt om te kantelen bij het drinken

Glencairn het ideale proefglas

Niet alleen is de Glencairn glas hiermee het beste whisky proefglas maar tevens de meest gebruikte bij proeverijen. Je zult zien dat wanneer je een whisky festival bezoekt je bij binnenkomst een Glencairn glas krijgt om de whisky’s mee te proeven. En dat glas mag je ook mee naar huis nemen. Als je aardig wat whisky festivals bezoekt zul je een hele collectie kunnen verzamelen.

Soorten Glencairn glazen

Het model is het uniekste deel van het glas en verandert niet maar kent wel een aanpassing in grootte om whisky zo breed mogelijk te kunnen dragen. Hierdoor zijn er 3 soorten afmetingen van het Glencairn glas gemaakt.

1. Originele Glencairn glas

Een whiskyglas kent een ideale inhoud om het glas te vullen met 35cc volume whisky wat in verhouding moet staan met de overgebleven lege inhoud van het glas om de whisky te laten ademen en mee te kunnen zwenken. Hierdoor kent het Glencairn glas de standaard lengte van 115 mm, een breedte van 65 mm en een inhoud van 175 ml dat geschikt is om maximaal 50 ml whisky in te schenken.

glencairn glas

2. Canadian Glencairn glas

De Canadian Glencairn glass is speciaal gemaakt voor het drinken van Canadese whisky. Dit wordt vooral gedronken met toegevoegd water of ijs, net zoals bourbon graag wordt gedronken in een old fashioned glas. Hiervoor heeft Glencairn een groter formaat glas gemaakt van 350 ml waarmee de vorm blijft behouden maar het glas groot genoeg werd om andere ingrediënten toe te voegen zoals ijs.

3. Proefmaat Glencairn glas

Speciaal voor proeverijen is er ook een mini Glencairn glas gemaakt waar precies een half maatje in past van 20 ml. Deze glazen worden vooral gebruikt bij distilleries die proeverijen geven van hun whisky.