Whisky Proefglas

De keuze van het juiste whiskyglas kan echt helpen om het genot van het whisky drinken te verhogen en is er is een vorm en stijl proefglas voor elke whiskyliefhebber. Deze variëren van de compacte Glencairn tot de modieuze snifter. Whiskydirect zal je helpen het perfecte proefglas te vinden voor jouw soort whisky en de manier waarop je die graag drinkt.

Whiskyglazen zijn zo gevormd dat ze de ervaring van de nosing en het drinken van whisky verhogen. De meest populaire whisky proefglazen of nosing glazen hebben een bolvormig lichaam waardoor aroma’s zich kunnen verzamelen en door een smalle rand worden geleid.

Whisky nosing glas

Alhoewel je whisky uit elk soort glas kunt drinken, groot en klein, is het idealer om een geschikt whisky proefglas te gebruiken om de whisky beleving te versterken, daarom is een nosig glas de beste vorm. Whisky’s zijn zoveel beter geworden de afgelopen honderd jaar dat deze niet meer een groot open glas nodig hebben om de vieze smaak zoals toen te laten vervliegen. Hierbij een selectie van de beste whisky nosing glazen.

Glencairn proefglas

Het Glencairn glas is het ideale whiskyglas om whisky mee te drinken. Het heeft dezelfde vorm als het copita glas maar is robuust van vorm zonder steel. Het is daarmee een stevig glas door de korte en stevige basis waarmee het glas steviger is vast te houden, anders bij een glas met een langere steel. Door de bolvormig vorm onderin het glas (en de stevigheid) is deze ideaal om de whisky mee te zwenken door het glas heen om de aroma’s vrij te laten komen. Voor het proeven heeft de korte smalle hals alle kenmerken van een perfect proefglas waarmee bij de nosing de concentratie behouden wordt en de aroma’s zoveel mogelijk gesloten blijven in het glas.

glencairn glas

Copita proefglas

Het copita glas is een zeer traditioneel glas dat van Spaanse afkomst is voor het proeven van sherry. Dit is het soort glas dat zeer gewaardeerd wordt door distillers en whisky kenners over de hele wereld. De steel maakt dat bij het proeven de neus niet te dicht of te diep in het glas terecht komt. Ook is het glas van de kelk dunner dan die van het glencairn glas om de whisky makkelijker te beïnvloeden om aroma’s vrij te laten komen. De vorm van het copita glas komt soms in diverse varianten waarvan de meest gebruikte een bolvormig glas is dat taps toe omhoog loopt zonder versmalling met een hals. Andere hebben wel weer een versmalling met een hals zoals je dat bij het glencairn glas ziet.

Tulpglas proefglas

Het tulpglas is gebaseerd op het copita glas en is een langere variant hiervan. Hiermee is de steel nog langer en is de hals van het glas meer uitgerekt dan dat bij het copita en glencairn glas waarmee de kelk van het glas de vorm over het algemeen langer en smaller doet ogen. Daarbij is de neusopening van het glas wijder dan elk ander nosing glas dat nodig is om de neus dieper in het glas te steken om vanwege de lengte van de kelk.

tulp glas

Snifter proefglas

De snifter (ook bekend als het cognacglas) is een glas dat klasse uitstraalt als je denkt aan cognac, whisky en sigaren waarbij de heren zich terugtrekken in de ouderwetse rookkamer. Het werd vaak gebruikt voor brandy en cognac maar is nu het glas voor het proeven en drinken van donkere oude sterke dranken in het algemeen. Ze zijn vaak zo ontworpen dat er precies 1 maatje in past wanneer ze horizontaal worden gehouden en volgeschonken worden zonder dat de drank eruit loopt. Alhoewel de vorm over het algemeen niet de hele proef beleving bevordert heeft het wel de meest gewenste gesloten vorm om aroma’s binnen het glas te houden en invloeden van buitenaf niet in het glas terecht te laten komen.

Neat proefglas

Het NEAT glas is een nieuwe vorm van proefglas wat een zeer technische werking heeft om alcoholdampen te laten verdwijnen en zwaardere moleculen voor de aroma’s in het glas te laten. De vorm heeft een basis als dat van het cognacglas maar met een wijdere opening. Hiermee wordt voordeel gehaald zodat de verdamping van alcohol snelle gebeurt maar dankzij de scherpe korte hals de aroma’s wel in glas blijven. Hiermee is het glas een technische hoogstandje dat staat voor Naturally Engineered Aroma Technology. Het drinken uit dit glas vergt wel enige gewenning vanwege de ongebruikelijke vorm maar is absoluut een aanwinst voor het beschermen van de eigenschappen van de whisky.

Whisky tumblers

Whisky tumblers komen in twee soorten, de old fashioned glas en het highball glas. Beide soorten whisky glazen zijn er om whisky mee te drinken, van proeven is er niet echt sprake omdat de whisky hierin gecombineerd wordt met andere ingrediënten waar een nosing glass zich niet voor leent. Dit is zo ontstaan om ijs en water bij de whisky te voegen omdat de smaak van whisky toen erg slecht was. Hierdoor werd een breder glas gebruikt om de vieze smaken zo snel mogelijk te laten vervliegen. Toch is de tumbler nog steeds traditioneel en heeft het glas nog steeds een functie bij het whisky drinken.

Tumbler proefglas

De whisky tumbler (ook bekend als het on the rocks glas,old fashioned glas of de lowball) is het meest voorkomende van alle whiskyglazen. Door zijn brede rand is de tumbler niet ideaal om in te nippen, maar dat hoeft ook niet. Deze is bedoeld om te vullen met ijs en een whisky naar keuze, of om een aantal klassieke cocktails in te serveren. De brede en robuuste basis maakt het ideaal voor het mengen van cocktails ingrediënten, terwijl het sobere ontwerp eenvoudige drankjes voor zichzelf laat spreken. Een tijdloos glas en een must have voor elke whiskyliefhebber die openstaat voor het hele spectrum van het whisky genot.

Highball glas

Het Highball glas is het grotere broertje van de tumbler en het glas dat geassocieerd wordt met één van de meest bekende whisky cocktails ter wereld: de Scotch & soda. Het glas geeft ruimte voor veel ijs, ideaal voor allerlei whisky mixen en cocktails dat zorgt voor een lang en ontspannend drankje. Vandaag de dag is de highball zeer populair bij whisky fans van whisky cocktails. De vorm doet er over het algemeen niet toe zolang de hoogte er maar is met een wijde opening om uit te drinken, proeven en nippen is er helaas niet bij (net zoals bij de tumbler).