Whisky voor beginners

Als je voor het eerst whisky drinkt dan smaakt het zeer waarschijnlijk alleen naar alcohol en verder nergens naar, en dat terwijl er toch zoveel smaak valt te beleven dat bij elke whisky anders is. Het proeven van whisky vergt dan ook veel gewenning om een whisky te kunnen ontleden. Maar voor beginners is het vooral de truc om voorbij de alcohol geur en smaak te komen en te ontdekken welk type whisky de voorkeur krijgt.

Whisky leren drinken voor beginners

Niet elke whisky is weggelegd voor ieders type smaak dus is het belangrijk om te beginnen met een whisky dat bij je smaak past. Hierbij zijn whisky’s in te delen in vier smaak groepen. Uiteindelijk brengen deze vier whisky groepen zeer uiteenlopen whisky’s naar voren en alles wat er tussen in zit. Veel whisky makers richten zich op een variatie aan whisky’s of alleen op één van deze groepen. Bijvoorbeeld de Islay whisky’s zijn heel gericht op rokerige whisky en Aziatische whisky’s zijn weer veel zoeter en voller.

Mild & Zacht

Deze whisky’s zijn uitstekend om mee te beginnen vanwege het milde en zachte karakter. De whisky voelt soepel aan door de zoete en vanille achtige smaak en de alcohol is niet overheersend. Mocht dit toch te flauw zijn naar jouw smaak dan weet je ook meteen dat je smaak toch naar meer kracht en rijkheid neigt.

Medium & Granig

De smaak en geur van deze whisky’s zijn wat krachtiger dan milde whisky’s doordat deze minder bloemig of zoet zijn. Alhoewel er veel variatie in te vinden is zijn de meeste van deze whisky’s kenmerkend met granige tonen.

Vol & Rijk

Whisky’s zijn vol en rijk wanneer ze lang gerijpt zijn of sterkere opname van de smaakstoffen hebben. Het resulteert in intense en fluweelachtige smaken die alle accenten sterker nuanceert.

Krachtig & Rokerig

Wanneer je over rokerige en krachtige whisky praat heb je het over peated whisky en die een behoorlijke kick geven. Niet voor niets is dit het andere uiterste van milde en zachte whisky’s.

Whisky leren drinken

Wanneer je whisky voor het eerst gaat proeven zul je over de alcohol drempel moet gaan om de whisky drinkbaar te vinden. Hiervoor zijn een aantal tips waar je gebruik van kunt maken om de alcohol drempel te verlagen en daarmee meer van de whisky proeft dan alleen maar alcohol.

Tips bij het whisky drinken

  • laat de whisky na het inschenken een tijdje staan, vooral wanneer de fles voor het eerst open gaat, zo zal de whisky wennen aan de kamertemperatuur en zuurstof opnemen
  • wals de whisky door het glas voordat je gaat proeven, dit brengt de aroma’s vrij
  • verwarm het glas met de hand, hiermee wordt de whisky een beetje warm en komen de aroma’s vrij
  • doe een paar druppels water in de whisky, hiermee komen de aroma’s vrij, wordt het % aan alcohol ietsje lager en is de smaak iets minder scherp
  • nip de whisky, maak dus geen grote slokken
  • wals de whisky een tijdje door de mond voordat je doorslikt

Hoe drink je whisky

Whisky drink je niet, die proef je! Met onze tips leer je alle aspecten van de whisky beleven en proef je de whisky zoals die bedoeld is.

Lees verder

De beste whisky voor beginners

Wanneer je gaat beginnen zou je eigenlijk alles een keer uit kunnen proberen. Maar als we kijken naar de mogelijkheid om whisky te waarderen dan is beginnen met een zachte whisky de moeite waard om mee te starten.

De beste milde & zachte whisky

Milde en zachte whisky’s komen in veel varianten en zelfs als turf gestookt. Maar om te beginnen met whisky drinken zijn er een aantal alom vertegenwoordigde merken heel goed om mee te beginnen. Hierbij zijn The Glenlivet en Glenfiddich de whisky’s om mee te beginnen. Zij maken een solide basis waar de meeste whiskydrinkers hun eerste whisky mee zijn begonnen.

De beste medium & granige whisky

Medium whisky’s komen in diverse gradaties en variëren van kurkdroog tot frisfruitig. Om met deze whisky te beginnen stellen wij Jameson voor. Als koploper onder de Ierse single malt whisky’s, en net zoals de meeste Ierse whisky’s, is deze 3 maal gedistilleerd. Het 3 maal distilleren zorgt voor een veel fijnere smaak beleving waardoor verschillende smaakpatronen makkelijker te bereiken zijn en alcohol als smaak veel minder het plezier bederft.

De beste volle & rijke whisky

Er zijn een aantal whisky’s die de kroon spannen als het gaat om volle en rijke whisky’s. Met name Aziatisch whisky’s zijn niet alleen zoet maar ook zeer vol van smaak. Maar om wat dichter bij huis te kijken, is de Macallan de beste om mee te starten. Macallan maakt bij uitstek zeer smaakvolle whisky’s die het hele smaak proces doet volgen van een whisky drinken, vanaf het moment van ruiken aan de whisky tot aan de lang blijvende afdronk.

De beste krachtige & rokerige whisky

Wanneer je gaat beginnen met een rokerige en krachtige whisky dan kun snel stijl achterover worden geslagen aangezien het hier gaat om zeer krachtige whisky’s. Met name Ardbeg en Lagavulin zijn weliswaar twee uitersten van elkaar maar zeer krachtig. Omdat het hier gaat om te beginnen met een krachtige en rokerige whisky kun je het beste beginnen met de Benromach 10 years old. Deze whisky ligt in het meer verfijnde segment en kent vele smaak uitgangen. Hiermee is deze whisky het beste om het rokerige element te proberen.