Whisky Map & Smaken

Je weet al een beetje welke whisky je lekker vind want je hebt er al een aantal geproefd en je weet zeker dat er nog meer whisky’s zijn die je wilt proeven. Maar of ze nu allemaal in jouw smaak interesse vallen is een gok. Hierdoor zijn veel whiskydrinkers merkvast omdat het goed in hetzelfde straatje past. Maar hoe vind je nu nog meer whisky’s die in jouw smaak vallen? Met een whisky map kun je wegwijs worden in welke whisky’s tot welke smaakpatroon horen.

Flavour & smaken kaart

De whisky smakenkaart laat je zien in welke categorie een whisky valt maar mooier is nog dat je kunt zien welke van jouw favoriete whisky een rijkere of krachtigere variant heeft waarmee je nog meer smaak kan beleven van jouw favoriete whiskymerk.

Whisky smaak overzicht

In dit smaken overzicht staan whisky’s ingedeeld in vier categorieën. Hiermee zie je welke whisky vrij licht is, welke vol en rijp is en welke verfijnd van smaak is of krachtig en rokerig.

Licht

Het soort lichte whisky’s zijn te herkennen aan hun milde en zachte karakter die zeer drinkbaar en lichte subtiele smaken van fruit, vanille en bloemen.

Verfijnd

De whisky’s die verfijnd zijn hebben een genuanceerde variëteit aan patronen. Ze zijn iets minder zoekt en tegelijkertijd meer kruidiger. De smaken hierin zijn te herkennen als granig, specerijen, gedroogd fruit en honingachtig.

Rijk

Volle en rijke whisky’s hebben een uiterst temperamentvol karakter. Het laat een intense smaakpalet tevoorschijn komen die zijn te kenmerken zijn als zoet, caramel, volle fruitsmaak en noten.

Krachtig

De krachtige whisky’s is iets waarvan je moet houden. De intense geur en smaak van rokerigheid, eikenhout, houtskool en leer geven een zeer krachtig karakter.

Whisky smaken

Hoe worden al deze smaken nou bepaald? En waarom houdt een whiskymaker het bij 1 richting als het gaat om de positie op de smakenkaart? Dit wordt vooral bepaald door de omgeving van de distillery en de ingrediënten uit de directe omgeving.

Whisky landenKlimaat

De klimaatomstandigheden is de grootste invloed factor voor de smaak van de whisky. Het bepaald dankzij de omgeving waarin de whisky wordt gemaakt welke invloeden er zijn op de smaak: temperatuur, luchtvochtigheid en grondsoort.

Graansoort

Het graan is de basis waarvan whisky wordt gemaakt. Bij het eesten ontkiemt het graan waarmee suikers worden afgescheiden die de smaak van de whisky bepalen in de basis. De meeste gebruikte graansoorten zijn gerst, tarwe, maïs, rogge en spelt.

Houtsoort

Het hout van de casks waar de whisky op rijpt geeft heel veel smaak af aan de whisky. Verschillende houtsoorten, waar casks van gemaakt worden, geven elk hun eigen specifieke smaak af. Bijvoorbeeld eikenhout geeft vanillesmaak en gebruikte sherryvaten geven kersensmaak.

Distillatie

Het proces van distilleren is ook van invloed op de smaak van de whisky. Er is een groot verschil tussen een whisky dat 2 maal is gedistilleerd ten opzichte van een whisky dat 3 maal is gedistilleerd. Ook het soort ketel is bepalen waarbij een column still een andere whisky voortbrengt dan een whisky gemaakt op een pot still.