Whisky of Whiskey

Soort

whisky vaten

Specificatie

Ierse of Schotse origine

Grondstof

kwaliteitsverschil

Het verschil tussen whisky en whiskey

Je komt het vaak tegen wanneer je van Schotse whisky, of een whisky gemaakt in de Schotse traditie, overstapt naar een andere whisky die ineens whiskey heet met -ey. Dit is afhankelijk van de land van herkomst van de whisky en of de whisky gemaakt is op basis van Ierse origine. We leggen je het verschil uit.

Whisky origine

De term whisky komt uit het Gaelic van het woord usquebaugh “water van het leven”. Alhoewel de Schotten (uisge beatha) en Ieren (uisce beatha) de naam uit het Gaelic iets anders spellen, is whisky de officiële vertaling.

Ierse whiskey

Het verschil tussen whisky en whiskey is ontstaan in Ierland waarbij de Ierse whisky makers hun triple gedistilleerde whiskey beter vonden dan de Schotse dubbel gedistilleerde whisky. Door de betere smaak vonden de Ieren dat de betere kwaliteit ook bij naam onderscheidend moet zijn dan dat van de Schotse whisky. Dit is sinds de 19de eeuw ontstaan toen Schotse whisky nog van mindere kwaliteit was. Om die reden hebben de Ieren hun whisky vanaf dat moment whiskey genoemd.

Verschil Ierse en Schotse whisky​

De kwaliteit van de Ierse whiskey toendertijd was beter omdat de Ieren hun whisky produceerde in de traditionele pot stills daar waar de Schotten hun whisky produceerde in column stills ten behoeve van massaproductie. Door het gebruiken van column stills is de alcohol lang niet zo hoog als bij een pot still.

Een andere groot verschil is dat de Ieren in het distillery proces hun whisky 3 maal distilleren daar waar de Schotten dit doorgaans 2 maal distilleren. Dit zorgt voor Ierse whisky’s dat de smaak fijner is. Doordat de Schotten meer op massaproductie werken is het 2 maal distilleren van whisky idealer om sneller whisky te maken.

Bourbon whiskey

Alhoewel whisky de officiële spelling is nemen de Amerikanen de Ierse benaming aan omdat de meeste whiskey’s van Ierse origine komen. Ondanks dat dit de normale benaming is geworden zijn er toch een aantal Amerikaanse whiskey’s die whisky genoemd worden doordat deze van Schotse origine zijn.

Doordat Ierse immigranten in Amerika whisky zijn gaan maken is ook de naam whiskey daar de benaming geworden. Ook tijdens de drooglegging in de jaren ‘30 zijn het vooral de Ieren geweest die hun whisky exporteerde naar de Verenigde Staten waardoor in de speakeasy’s de meest gangbare whisky Ierse whiskey was.

Andere landen

Het zijn dus vooral de van Ierse origine whisky producerende landen waar de term whiskey wordt gebruikt, met name Ierland en Amerika. Andere landen die weliswaar geen Schotse origine hebben in het whisky maken hebben de naam whisky wel overgenomen vanuit Schotland. Zo is ooit de big five ontstaan aan whisky producerende landen: Schotland, Ierland, Amerika, Canada en Japan waarbij Canada immigratie kende vanuit andere landen die whisky produceren en Japan heeft de kennis van het whisky maken afgekeken van de Schotten.

De meeste whisky producerende landen volgen de Schotse whisky traditie en noemen hun whisky dan ook gewoon whisky. Alhoewel er op sommige gebieden van de Schotse whisky traditie wordt afgeweken heeft dit geen invloed gehad op de benaming.

Om makkelijk te onthouden wanneer wel of geen -ey te gebruiken kun je dus twee dingen onthouden:

  1. alles van Ierse afkomst of gebaseerd op Ierse origine is whiskey
  2. ezelsbruggetje: alle landen met een “e” in de naam gebruikt de naam whiskey